VISOKI PREDSTAVNIK JOSEP BORRELL PRIZNAO SVE: "Europska unija nije sposobna zaustaviti..."

Josep Borrell, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, rekao je u četvrtak navečer kako Evropska unija nije sposobna posredovati u izralelsko-palestinskom sukobu.

  • Svijet

  • 14. Maj 2021  14. Maj 2021

  • 2

"Pozvali smo na prekid sukoba, no ko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Američke Države. Već duže vremena Evropa nije sposobna za to”, izjavio je Borrell u Madridu, gdje je na institutu Real Elcano govorio o svojoj novoj knjizi “Evropska vanjska politika u doba Covida-19”, prenijela je Hina.

“Sjedinjene Američke Države jedine mogu stati ukraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele”, napomenuo je Borrell, bivši španski ministar vanjskih poslova.

Biden opravdao intervenciju Izraela

Američki predsjednik Joe Biden ranije je u četvrtak opravdao intervenciju Izraela u kojoj je od ponedjeljka ubijeno više od 100 Palestinaca, od čega 27 djece. Istovremeno je Hamasovom raketiranju iz pojasa Gaze poginulo sedam Izraelaca.

“Ovaj sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, ali svijet gleda u stranu”, rekao je Borrell.

Izrael je odbio nadležnost Međunarodnog krivičnog suda te odbija istragu o ratnim zločinima, a ne priznaje niti poziv Ujedinjenih naroda da prestane sa širenjem okupacije gradnjom dodatnih jevrejskih naselja po Palestini. Izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje i iz kuća u Istočnom Jerusalemu prošli petak dovelo je do najnovijeg vala sukoba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...