HRVATSKI NOVINAR IZBLAMIRAO LIDERA SNSD-a: Američki konvoj prošao kroz Banju Luku, Dodik se crveni zbog Rusije!

Rusija će, u slučaju praktičnog približavanja BiH i NATO-a, biti prisiljena reagirati na taj neprijateljski korak, rečeno je u Moskvi.

  • Mini market

  • 14. Maj 2021  14. Maj 2021

  • 19

Piše: Vlado VURUŠIĆ

U Bosni i Hercegovini, u oba njena entiteta, na bivšem vojnom poligonu JNA Manjača nedaleko od Banja Luke te kod Glamoča i Tuzle, održat će se zajednička vojna vježba "Brzi odgovor 21" (Immediate Response 21) Oružanih snaga BiH i američke vojske iz njezina europskog sastava.

Vježba koja traje od 17. svibnja do 2. lipnja nije uzburkala strasti samo na ionako užarenoj sceni BiH, nego ima i puno šire reperkusije, jer se napetosti u odnosima SAD-a i Rusije prelamaju i na ovim našim prostorima.

Naime, iako u manevrima sudjeluje oko 500 bosanskohercegovačkih vojnika te oko 700 američkih, njihov vojni značaj je, čini se, puno manje važan od političke poruke koju nosi, ne samo prema Moskvi nego i kremaljskom protežeu u BiH Miloradu Dodiku, ali i Aleksandru Vučiću.

Doduše, Dodik nastoji umanjiti značaj same vojne vježbe, govoreći da je to više "online nastava" (sarajevski mediji ističu da se ne radi ni o kakvoj online vježbi jer u učenjima sudjeluju helikopteri, rendžerske kopnene snage, pješaštvo, artiljerija te sistemi veze), ali nije izbjegao kritike i napade oporbe u Republici Srpskoj. Dodik ističe kako ovo nisu vježbe NATO-a, već američke, ruska agencija RIA ipak govorio o velikim manevrima NATO-a u BiH.

Tako je američki vojni konvoj prošao Banja Lukom, prema Manjači, a Nebojša Vukanović, zastupnik u Skupštini RS-a, napisao je kako se to "slučajno ili ne dogodilo baš na Dan vojske RS-a".

- U pratnji vojne policije Oružanih snaga BiH i policije Republike Srpske, koje su pratile i osiguravale kolonu teških američkih kamiona s naoružanjem i vojnicima, ne dozvoljavajući građanima da im se približe, konvoj američkih vojnih vozila prošao je kroz Banja Luku na putu za Manjaču", napisao je Vukanović na svom blogu te napomenuo Dodiku da je prijetio kako će s 30 tisuća svojih pristaša blokirati dolazak "američke vojske na Manjaču", što se ipak nije dogodilo.

Ostatak američkih vojnika na sarajevskom aerodromu dočekali su ministar obrane BiH Sifet Podžić, ambasador SAD-a u Eric Nelson te zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, brigadni general Ivica Jerkić i zapovjednik predstavništva NATO -au Sarajevu, američki brigadni general Erik Folkestad.

Brzi odgovor dio su skupnih vojnih vježbi koje se ili će se održati uz sudjelovanje, uz SAD, čak 26 europskih zemalja (sudjelovat će oko 28 tisuća vojnika), pod nazivom "Branitelj Europe 21" (Defender Europe 21), a područje koje obuhvaća uglavnom je istočna Europa od Baltika do Balkana (nakon ovih manevara održat će se i vježbe u lipnju i srpnju na području Crne Gore (to će biti posebno uzbudljivo zbog velikih napetosti u toj zemlji izazvanoj promjenom vlasti i njenim novim geostrateškom prioritetu), Kosova i Albanije i područja Crnog mora (Rumunjska, Bugarska uz suradnju Mađarske). Poruka je to prema Rusiji, pogotovo nakon najnovije eskalacije napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici te najavama o mogućoj većem ruskom vojnom angažmanu u Bjelorusiji.

Mnogi analitičari ovu vježbu u BiH povezuju s geostrateškim "povratkom" SAD-a na Balkan i većim angažmanom nove američke administracije Joea Bidena u ovoj regiji, nakon što je Balkan bio zapostavljen i prepušten nasumičnoj politici bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Naime, iz Bijele kuće poslane su jasne poruke o tome da se Washington protivi bilo kakvom rastakanju BiH, a na najave Milorada Dodika o besperspektivnosti BiH američka ambasada sada promptno reagira i odbacuje takve najave ili prijetnje. Delikatno je svakako i činjenica da BiH nije u NATO-u te da iz Moskve stalno poručuju da se oni protive približavanju i ulasku BiH u NATO, ističući da se to ne smije dogoditi ako je "Republika Srpska protiv" odnosno neutralna.

Podsjetimo, Milorad Dodik je prilikom posjeta Putinova ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova obećao da BiH neće u NATO jer "RS u tome ne vidi interes" i kako ne želi da BiH "ima komisiju za integraciju u NATO".

Ruski ambasador u BiH Pjotr Ivancov kazao je kako bi "približavanje članstvu u NATO-u" bilo "svrstavanje na jednu stranu"

- Rusija će u slučaju praktičnog približavanja BiH i NATO-a biti prisiljena reagirati na taj neprijateljski korak - rečeno je u nedavnoj izjavi ruskog veleposlanstva u Sarajevu, pa se pretpostavlja da Moskva neće dobronamjerno gledati na ovu vojnu vježbu, a neki čak pretpostavljaju da bi u Sarajevo mogao stići prijedlog i za zajedničke vojne vježbe s Rusijom. Ovdje svakako treba napomenuti da će u rujnu u Srbiji biti održana zajednička vojna vježba s američkom vojskom pod nazivom "Platinasti vuk".

(Tekst prenosimo integralno sa portala Jutarnji.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...