OPET KUHA NA KAVKAZU: Zbog novih tenzija, Armenija traži vojnu pomoć Rusije...

Azerbejdžan i Armenija su u novembru prošle godine, pod okriljem Rusije, potpisali sporazum kojim su okončani žestoki sukobi u Nagorno-Karabahu.

  • Svijet

  • 15. Maj 2021  15. Maj 2021

  • 2

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da je zatražio vojnu pomoć od ruskog predsjednika Vladimira Putina usljed tenzija saAzerbejdžanom poslije oružanog sukoba u regionu Nagorno-Karabaha.

Tenzije između dvije susjedne zemlje na jugu Kavkaza porasle su ove sedmice, kada je Armenija protestovala zbog, kako je navela, upada azerbejdžanskih trupa na njenu teritoriju.

Azerbejdžan insistira da su njegovi vojnici bili raspoređeni na teritoriji koju smatra svojom u pograničnoj oblasti.

Pašinijan je rekao da je u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom zatražio od Putina da pruži vojnu pomoć Armeniji, prenijela je Beta pozivajući se na AP.

Putin za rješenja diplomatskim sredstvima

Rusija nije zvanično komentarisala izjavu Pašinjana.

Kremlj je povodom jučerašnjeg razgovora Putina i Pašinjana saopštio da je ruski lider naglasio potrebu da se poštuje prekid vatre i sva sporna pitanja riješe diplomatskim sredstvima.

Rusija ima vojnu bazu u Armeniji, koja je članica Organizacije sporazuma o kolektivnoj sigurnosti, koju predvodi Moskva.

U isto vrijeme, Kremlj nastoji da održi prijateljske veze s Azerbejdžanom, zemljom bogatom naftom.

Azerbejdžan i Armenija su u novembru prošle godine, pod okriljem Rusije, potpisali sporazum kojim su okončani žestoki sukobi u Nagorno-Karabahu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...