ĐORĐE BALAŠEVIĆ DOBIO SVOJ PARK: Krase ga table s njegovim stihovima

Sve posađene vrste sadnica opjevane su u njegovim pjesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na ovom prostoru.

  • Estrada

  • 15. Maj 2021  15. Maj 2021

  • 0

U Podgorici je otvoren park posvećen nedavno preminulom Đorđu Balaševiću iz Novog Sada. Park je službeno otvoren 11. maja, na dan kada bi Balašević proslavio 68. rođendan.

Ovom gestom Podgorica se oprostila od Balaševića, koji je preminuo 19. februara u 67. godini u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, gdje je primljen tri dana ranije zbog upale pluća.

Simbolično, kao u Balaševićevoj pjesmi “Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah”, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i direktorica gradskog preduzeća “Zelenilo” Daca Popović na njegov rođendan su posadili orah i otvorili još jedan park za građane Podgorice. U tematskom parku, koji se prostire na 7.000 metara kvadratnih, posađeno je 68 sadnica drveća, od kojih svaka simbolizira po jednu godinu života Balaševića, a sve posađene vrste opjevane su u njegovim pjesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na ovom prostoru.

Osim sadnica, uređenih staza, klupa i ljuljački, u parku se posebno ističe 11 tabli sa stihovima iz najpoznatijih pjesama Đorđa Balaševića.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković izjavio je da je odluka grada bila da se “panonskom mornaru” oduži ne riječima, već konkretnim djelom.

“Kada smo 19. februara ove godine čuli vijest o preranom odlasku Đorđa Balaševića, Podgoricom, kao i čitavom bivšom Jugoslavijom, zavladala je tuga. Svi smo imali osjećaj da smo izgubili nekog svog, nekog najbližeg. Nismo pronalazili riječi da opišemo taj osjećaj tuge. Stoga smo, osjećajući potrebu, zbog svega onoga što nam je dao i nama nešto mlađima, ali i onim starijima, odlučili da se ‘panonskom mornaru’ odužimo ne riječima nego djelom”, rekao je Vuković.

Bilo je više ideja kako da se oda počast Đoletu, ali je ona s parkom pobijedila ostale.

“Progovorila je Podgorica, progovorila je Crna Gora. Na stotine ljudi je pisalo, sugeriralo da to bude park, jer parkovi traju duže, a uspomena na Đorđa Balaševića treba da traje vječno”, naglasio je Vuković i izrazio uvjerenje će ovo biti mjesto na kojem će se slaviti ljubav, sloboda, život, baš onako kako je Balašević pjevao i baš onako kako nas je nadahnjivao, piše Muzika.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...