MOĆNE AMERIČKE TRUPE STIGLE S DRUGE STRANE BH. GRANICE: Pripremaju se za veliku vojnu vježbu…

Sistem “Patriot” prvi put će biti razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Republike Hrvatske, ističu iz Ministarstva odbrane RH (MORH).

  • Regija

  • 16. Maj 2021  

  • 2

Američki sistem protuzračne odbrane “Patriot” koji će sudjelovati u vježbi “Astral Knight 21” stigao je u subotu preko graničnog prijelaza Pasjak iz Slovenije u Hrvatsku, te je dopremljen u kasarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, sapćeno je  iz Ministarstva odbrane RH.

Sistem protuzračne odbrane “Patriot” iz sastava je američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne odbrane (10. AAMDC – Army Air and Missile Defense Command), a u vježbi "Astral Knight 21" pružat će zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga u sklopu međunarodne vojne vježbe “Immediate Response 21”.

U Hrvatsku je u večernjim satima stigla i većina pripadnika Nacionalne garde Floride koji će sudjelovati su ovoj vojnoj vježbi.

Riječ je o američkim topnicima, pripadnicima 2. topničke jedinice 116. pukovnije (2-116FA) koji su trenutno u sastavu 53. brigadnog borbenog tima Nacionalne garde Floride. Oprema i naoružanje dopremljeni su prošle sedmice morskim putem iz SAD-a u zadarsku luku Gaženica, a ovih su dana prevezeni na vojni poligon „Eugen Kvaternik“ kod Slunja.

Sistem “Patriot” prvi put će biti razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Republike Hrvatske, ističu iz Ministarstva odbrane RH (MORH).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...