"BRZI ODGOVOR 21": Američki proturaketni sistem prvi put raspoređen s druge strane bh. granice, ovo je snažna poruka...

Sistem Patriot sadrži multifunkcijski radar koji istovremeno obavlja osmatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, ozračivanje cilja i predaju komandi za vođenje rakete.

  • Vijesti

  • 15. Maj 2021  15. Maj 2021

  • 0

U sklopu velike međunarodne vojne vježbe "Immediate Response 21", koja će se održati i u Hrvatskoj, američke vojne snage u vojnoj bazi u Zemuniku kod Zadra postavit će sistem protuzračne odbrane srednjeg dometa Patriot sa zadaćom zračne i raketne zaštite pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu ove vojne vježbe, potvrđeno je u Ministarstvu odbrane Hrvatske.

Ovo je prvi put da ovaj protuzračni sistem dolazi u Hrvatsku, što je još jedan dokaz odlične vojne saradnje Hrvatske i SAD-a. No, kako piše "Jutarnji list", dolazak Patriota u Hrvatsku je i poruka susjednim zemljama da Hrvatska ima snažnu vojnu podršku i NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država. Protuzračni sistem Patriot u Hrvatsku dolazi ovog vikenda kopnenim putem iz Njemačke.

Sistem Patriot sadrži multifunkcijski radar koji istovremeno obavlja osmatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, ozračivanje cilja i predaju komandi za vođenje rakete.

Također ima kontejner s četiri cijevi koji služi za transport, čuvanje i lansiranje projektila. Svaki kontejner sadrži po jedan raketni projektil. Svaka lansirna cijev-kontejner zasebno je povezana sa sistemom za ispaljivanje. Ukupna masa rakete je 1.000 kilograma, a s kontejnerom 1.600 kilograma. Projektil se sastoji od balističke kape, sistema za navođenje, bojeve glave, pogonske grupe i sistema za upravljanje. Bojeva glava teška je od 70 do 80 kilograma, a može biti klasična ili nuklearna. Sjedinjene Američke Države imaju u upotrebi 15 bojnih Patriota, koji se obično i operativno raspoređuju na nivo bojne. Svaka bojna ima četiri bitnice, a svaka bitnica šest lansera. Operativni domet rakete je od 70 do 160 kilometara, ovisno o vrsti rakete koja se koristi.

Riječ je o iznimno skupom vojnom sredstvu. Poljska je, naprimjer, još 2015. godine kupila ovaj sistem koji je uključivao dvije bitnice Patriota s IBCS sistemom i raketama PAC-3 MSE. Vrijednost nabave iznosila je oko 4,57 milijardi dolara. Dvije godine kasnije, i Rumunija je kupila ovaj protuzračni sistem sa 224 rakete. Ukupna vrijednost ugovora bila je 4,64 milijarde.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...