ŠTA SE TO SPREMA NA BLISKOM ISTOKU: Sjedinjene Američke Države ovoj zemlji prodaju 84 rakete Patriot, ali ni to nije sve…

Vrijednost ugovora za 84 rakete presretača i za njihovu opremu, koje proizvodi američka vojna grupacija "Lockheed Martin", procjenjuje se na 900 miliona dolara.

  • Svijet

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Washington je objavio da je odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot najnovije generacije te pošiljku opreme namijenjene modernizaciji proturaketnih sistema emirata u ukupnoj vrijednosti od 1,425 milijardi dolara.

Prodaja će pridonijeti "povećanju sigurnosti glavnog saveznika koji nije član NATO-a i važan je faktor političke stabilnosti i ekonomskog napretka na Bliskom istoku", ističe State Department u saopćenju, u kojem izvještava o toj prodaji, prenosi Hina.

Rakete Patriot PAC-3 "povećat će sposobnost Kuvajta da odgovori na sadašnje i buduće prijetnje te da garantira sigurnost svoje naftne i plinske infrastrukture", dodaje se u saopćenju, smjerajući na napade na saudijska naftna postrojenja u septembru 2019. godine, za koje Washington optužuje Iran.

Ugovori o održavanju i obuci

Vrijednost ugovora za 84 rakete presretača i za njihovu opremu koje proizvodi američka vojna grupacija "Lockheed Martin", procjenjuje se na 900 miliona dolara.

Vrijednost ugovora o održavanju, obuci i tehničkoj pomoći koje će osigurati "Lockheed Martin" i proizvođač vojne opreme "Raytheon", procjenjuje se na 425 miliona dolara.

Tome treba dodati ugovor o popravci i povratu starije opreme, vrijedan 200 miliona dolara, koji su dobile iste kompanije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...