POBUNA U HADŽIKADIĆEVIM REDOVIMA: Pale teške optužbe na njegov račun, predloženo i isključenje iz stranke

Delegati su, navodno, tražili od Hadžikadića da odustane od svoje nakane, a navodno je predloženo i njegovo isključenje iz stranke.

  • Politika

  • 17. Maj 2021  17. Maj 2021

  • 2

U Sarajevu je u nedjelju održana Konvencija Platforme za progres, na kojoj je bilo predloženo usvajanje novog Statuta stanke, kojom rukovodi Mirsad Hadžikadić.

No, prema riječima sagovornika "Klixa", nakon šest sati rasprave, Konvencija je prekinuta, jer su delegati odbili prijedlog Hadžikadićevog novog Statuta.

Članovi Predsjedništva i delegati koji su uz Hadžikadića, nakon toga su, navodno, napustili sastanak i zbog nedostatka kvoruma Konvencija je prekinuta.

Osim toga, navodno su neki delegati iznijeli teške optužba na račun Hadžikadića, navodeći da želi ugasiti Platformu za progres kako bi se otvorio put za ujedinjenje s drugim strankama i pravljenje nove političke organizacije na čijem čelu bi on bio.

Delegati su, navodno, tražili od Hadžikadića da odustane od svoje nakane, a navodno je predloženo i njegovo isključenje iz stranke.

Klix.ba je kontaktirao Hadžikadića. No, u kratkom telefonskom razgovoru on je rezolutno odbio da kaže bilo šta o ovoj temi, čak i da potvrdi da je uopće održana Konvencija.

No, nekoliko drugih učesnika Konvencije potvrdilo je da je ona održana te da je na njoj većina članova jasno odbacila prijedlog ujedinjenja PzP-a s drugim strankama. Prema riječima jednog od sagovornika, lokalni odbori PzP-a uputili su dopise u kojima su odbacili mogućnost spajanja s drugim partijama, a takav stav većine jasno je iznesen i na Konvenciji.

"Članstvo nije bilo ni obaviješteno da se vode takvi pregovori s drugim strankama, već su o tome saznali iz medija. Članovi su to doživjeli kao da se stanka prepušta nekome drugom. Jasno su rekli da se mogu voditi razgovori o saradnji i koalicijama, ali ne i sa spajanjem sa drugim strankama", kazao je ovaj izvor.

Podsjetimo da predstavnici Platforme za progres, DF-a, Socijaldemokrata BiH, Građanskog saveza (GS) i SPD-a pregovaraju o formiranju zajedničkog političkog pokreta. Ukoliko bi pregovori bili uspješni, to bi moglo značiti i gašenje Platforme za progres.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...