MINISTRICA TURKOVIĆ OPOMINJE: "Vlast Srbije mora znati da ulaskom u projekt 'Buk Bijela' izlaže riziku..."

Bosna i Hercegovina je spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana BiH obje zemlje, ali samo uz poštivanje Ustava, zakona i institucija države Bosne i Hercegovine.

  • Društvo

  • 17. Maj 2021  17. Maj 2021

  • 5

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković povodom najavljenog postavljanja kamena temeljca za hidroelektranu „Buk Bijela“ na Drini, izdala je saopćenje za javnost. 

Turković se oglasila na svom zvaničnom Facebook profilu te istaknula da BiH podržava međunarodne i regionalne projekte koji su urađeni u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom.

"Međutim, vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane 'Buk Bijela', koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, rizikuju ne samo ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima.

Bosna i Hercegovina je spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana BiH obje zemlje, ali samo uz poštivanje Ustava, zakona i institucija države Bosne i Hercegovine.

Pozivamo vlasti Republike Srbije da saradnju vrati u okvire međudržavne i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Vlasti entiteta RS već duže vrijeme odbijaju provoditi presude Ustavnog suda BiH i nastavile su s raspolaganjem državnom imovinom, odnosno potencijalima rijeke Drine. Želim vjerovati da Srbija ne podržava takve protuzakonite aktivnosti te da neće novac svojih poreznih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda", navela je Bisera Turković, piše "Oslobođenje".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...