AMERIČKI PROFESOR UPOZORIO NA SRŽ PROBLEMA: "Bez dogovora u regionu sve dok Srbija ima polugu moći"

U nedavnom članku za Winston center, američki profesor Edward Joseph osvrnuo se na pitanje Kosova i na odnos koji Srbija gradi kako s Evropskom unijom i regionom, tako i s Kinom i Rusijom.

  • Regija

  • 18. Maj 2021  19. Maj 2021

  • 2

Joseph napominje da je problem u tome što neke države imaju poluge moći i da koče diplomatske procese Kosova, a jedna od njih je Srbija.

„Nismo bili u mogućnosti da zatvorimo pitanje Kosova i to utiče na Srbiju, a Srbija ne utiče samo na Kosovo, već i na Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku - nije to jedini problem, ali je dosta veliki", kaže Joseph u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

To pitanje, kako ocjenjuje, odnosi se i na sam demokratski razvoj Srbije, koji ide u suprotnom smjeru.

„Sve se vraća na pitanje nedostatka poluge, a to pitanje na Kosovu je ključ za razumjevanje zašto je kosovsko pitanje još uvijek otvoreno, zašto Srbija nije priznala Kosovo, zašto je Kosovo zapelo u limbo gdje je i Srbija. Srbija nije spremna da krene dalje i umjesto da ide dalje, Srbija se vraća koracima unazad pod vladavinom predsjednika Aleksandra Vučića. To ne kažem samo ja, to znaju školovani i demokratski akteri u Srbiji“, kaže Joseph za RSE.

Dodaje da poluge ne postoje, ne zbog toga što Sjedinjene Države nisu moćne ili Evropska unija i zemlje članice.

“Problem je - nismo jedinstveni po pitanju Kosova. Zbog podjela - pet EU članica ne priznaje Kosovo - to znači da imaju istu poziciju kao Srbija, to znači da imaju istu poziciju koju imaju Rusija i Kina, što znači da ne postoji podsticaj da Srbija prizna Kosovo. Ne postoji način kako da prevaziđemo tu blokadu zbog tih pet članica EU, a najbolji način da vaši čitaoci shvate o čemu se radi je da - zamislimo: Rusija i Kina kažu da neće nikada dopustiti da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije. Hajde da zamislimo tu situaciju gde će (EU) reći da ih ne zanima ni da li će Srbija da prizna - ako pet EU država prizna Kosovo kao Sjedinjene Države. To ne bi bio problem, barem ne ozbiljan problem. Zašto? Zato što bi Kosovo moglo da uđe u NATO i EU, a njihova blokada u UN-u ne bi ništa značila“, navodi Joseph i dodaje:

“Tada Srbija ne bi imala polugu, niti s kim da se ujedini po ovom pitanju. Srbija bi u slučaju ovakve politike gubila, a Kosovo bi postalo članica NATO-a, EU, postala bi jača država, sigurnija i naprednija. Srbija gubi izoliranjem Kosova. I za sve je kriva podjela u EU jer ovih pet država daju polugu Srbiji, a kako Srbija imaju tu polugu - problem nije riješen. To se ne dešava sada, to se nije dešavalo ni za vrijeme vladavine bivšeg predsjednika Srbije iz redova demokrata Borisa Tadića i vlade koja je bila naklonjena rješavanju tog pitanja. Danas je gore jer Vlada u Beogradu vraća Srbiju koracima unazad i otvoreno je proruska i prokineska, što je očigledno."

On navodio da se sve to trpi jer im je potrebna Srbija zbog toga što drži polugu za Kosovo.

“Tako smo došli i do priče o razgraničavanju tokom aministracije bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa i rukovodstvu pod Federicom Mogherini u Briselu. I poslije smo iznenađeni kada se slovenački non-pejper pojavi i predloži sličnu stvar u Bosni i Hercegovini“, kaže Joseph.

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...