DOBRA VIJEST: Postignut dogovor, neće biti poskupljenja struje!

Postignutim dogovorom zadovoljan je i direktor EPBiH Admir Andelija.

  • Ekonomija

  • 19. Maj 2021  19. Maj 2021

  • 0

Resorno federalno ministarstvo, Sindikat rudara i "Elektroprivreda Bosne i Hercegovine" (EPBiH) konačno su postigli sporazum o načinu restrukturiranja rudnika koji su dio koncerna EPBiH. Tvrde da to neće značiti poskupljenje struje.

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić izjavio je da sporazum sadrži sedam tačaka te da će biti potpisan danas. Obrazložio je koje su to tačke:

  • Potpisnici su saglasni da restrukturiranje nema alternativu te se obavezuju realizirati ga kroz socijalni dijalog;
  • EPBiH se obavezuje da osigura sredstva za penzionisanje radnika rudnika Kreka, Đurđevik, Breza i “Abid Lolić”;
  • Potpisnici se obavezuju da će restrukturiranje na planu ljudskih resursa izvršiti najkasnije do kraja 2023. godine;
  • Zbrinjavanje viška radnika će se vršiti na socijalno prihvatljiv način;
  • Potpisnici sporazuma su saglasni da će izraditi novi pravilnik o radu i pravilnik o učinkovitosti poštujući postojeći kolektivni ugovor;
  • Obavezuje se EPBiH da će osigurati daljnje investicije;
  • Samostalni sindikat radnika u rudarstvu FBiH zadržava pravo aktiviranja odluka Upravnog odbora, a to su štrajk i prekid o radu u slučaju nepoštivanja sporazuma.

Predsjednik Sindikata radnika u rudarstvu FBiH Sinan Husić istaknuo je da je rješeno jedno od ključnih pitanja, a to je pitanje penzionisanja.

- Ključno pitanje je bilo kako riješiti pitanje penzionisanja značajnog broja radnika, ali nisu stekli sve uslove za to. Danas imamo sporazume i odluke EPBiH koje garantuju penzionisanje više od 400 radnika – potcrtao je.

Smatra da je rok za završetak restrukturiranja objektivan i objasnio je kako će se ono vršiti.

- Imamo vremenski okvir koji je objektivan. Definisan je način zbrinjavanja viška radnika, a to je kroz prirodni odliv kroz penzionisanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika, podsticajne otpremnine. Zadovoljili smo zahtjeve dijela radnika koje žele prekid ugovora o radu na osnovu podsticajnih otpremnina – naveo je Husić.

Poručio je da je restrukturiranje rudnika potrebno cijelom društvu, ali kako je rekao, ne na način kako je to ranije planirano.

Kako je kazao, lokalne politike su utjecale na upravljanje rudnicima i da im je to nanijelo štetu. Ocijenio je da, ako se tome ne suprotstavi, onda ni danas dogovorene mjere neće dati rezultat.

Postignutim dogovorom zadovoljan je i direktor EPBiH Admir Andelija.

- Izašli smo iz perioda nerazumijevanja koji je trajao više od mjesec dana. Možemo konstatovati da smo danas došli do kompromisnog rješenja. Nadat ćemo se da ćemo zajednički, kako je to definisano, nastaviti raditi na restrukturiranju rudnika – naglasio je, prenosi Klix.ba.

Ukazao je koliko će novca biti potrošeno za restrukturiranje, a koliko za investicije.

- Donijeli smo odluke na organima društva EPBiH o zbrinjavanju viška uposlenih i nastavku investicija. Ove odluke će uprava EPBiH usvojiti 25. maja. EPBiH ima 125 miliona KM za zbrinjavanje viška radnika i 135 miliona KM za nastavak investiranja. Nadam se da je pred nama miran period tokom kojeg ćemo svi pokazati da smo na strani restruktuiranja – rekao je.

Napomenuo je da je važno da rudnici moraju nastaviti izmirivati svoje obaveze.

Andelija tvrdi da restruktuiranje rudnika neće značiti poskupljenje struje.

- Riješili smo pitanje poskupljenja struje. Saopćenjem od prije dva dana smo ukazali da više elektroenergetski sektor ne može finansirati neefikasnosti rudnika. Izdvajanje ovih sredstava ne znači poskupljenje struje. Zahtjev sindikata je bio dugoročnije rješavanje problema u rudnicima. Mi smo rekli da bi to značilo izdvajanje 60 miliona KM svake godine. Potpisivanje sporazuma neće značiti poskupljenje struje – naglasio je.

Istaknuo je da je potrebno minimalno 15.000 KM po jednom rudaru za zbrinjavanje na osnovu sporazumnog prekida rada.

Podsjećamo, radnici rudnika pod koncernom EPBiH protestovali su u nekoliko navrata, jer su nezadovoljni ranijim planovima restrukturiranja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...