NOVALIĆ OTKRIO DETALJE VELIKE NABAVKE VAKCINA: "Sljedeće sedmice ćemo poslati na Parlament TRI UGOVORA!"

"Prilično veliki broj vakcina ima u BiH", poručio je premijer Novalić.

  • Vijesti

  • 20. Maj 2021  20. Maj 2021

  • 6

Delegacija Vlade FBiH, predvođena premijerom Fadilom Novalićem, boravila je danas u Mostaru, gdje se sastala s Vladom HNK, na čelu sa premijerom Mirkom Hercegom i resornim ministrima.

Premijer Novalić se nakon sastanka s Hercegom obratio medijima i javnosti na pres-konferenciji.

Dva premijera su istaknula važnost oporavka turizma kao jedne od najvažnijih privrednih grana u BiH. Najavljeno je da će uputiti zajedničku inicijativu Vijeću ministara BiH u vezi s rješavanjem pitanja prelaska granice.

Prisutni novinari upitali su federalnog premijera Fadila Novalića šta se događa sa procesom direktne nabavke vakcina protiv koronavirusa za Federaciju BiH.

Premijer Novalić poručio je da je problem vakcinacije u FBiH nesnalaženje na nižim nivoima.

- Mi smo do sada, ipak, uvezli oko 600.000 vakcina, a samo smo manji dio, da tako kažem, dobili kroz donacije, dok smo ostalo platili i kupili. Malo je veći problem nesnalaženje na nižim razinama kad je u pitanju vakcinacija. Većina primjenjuje praksu da pola vakciniše, a pola čeka na revakcinaciju, što je pogrešno. Jer, pokazalo se da je bolje dejstvo što se više razvuče vrijeme između vakcinacije i revakcinacije - kazao je on.

Poručio je da će sljedeće sedmice u Parlament biti poslana tri ugovora sa proizvođačima vakcina protiv koronavirusa.

- Sasvim sigurno je da ćemo vakcine u budućnosti dobivati. Na pragu smo da nabavimo značajniju količinu, milion i po komada i sljedeće sedmice ćemo sigurno poslati na Parlament tri ugovora, s Kinezima, "Astra Zenecom", da Parlament donese odluku o tome kakvu vakcinu hoćemo i da prihvati cijenu i rokove i to je izravno što se tiče Federacije. Prilično veliki broj vakcina ima u BiH. Ali, imamo djelimično kriv pristup, ali je sasvim sigurno da vakcinacija ide sve brže u narednom periodu - rekao je Novalić.

 

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...