INTRIGANTNI REZULTATI NOVE STUDIJE: Vozači koji slušaju ovu vrstu muzike, najopasniji su u saobraćaju...

Uz muzičke žanrove, kao reference su poslužili i vožnja bez muzike te vožnja nakon što se konzumirala kafa.

  • Auto

  • 21. Maj 2021  21. Maj 2021

  • 0

Britanski "The Sun" objavio je rezultate prilično intrigantne studije koja je odredila koliko vozači mogu biti opasni u vožnji ovisno o žanru muzike koju slušaju tokom vožnje. Tako se ispostavilo da R&B može dovesti do nesreće, a rap fanovi bi, s druge strane, bili najpažljiviji na cesti.

Istraživanje je provedeno na stotinu vozača. Bile su uključene i razne pjesme, a u simulatoru je simulirana situacija kočenja u nuždi pri brzini od 112 kilometara na sat. Uz muzičke žanrove, kao reference su poslužili i vožnja bez muzike te vožnja nakon što se konzumirala kafa.

Utvrđeno je da su vozači najlošije reagirali na opasnost prilikom slušanja R&B-a, zaustavivši se 4,3 metra kasnije nego što je potrebno kako bi izbjegli sudar s virtuelnom preprekom.

Svi ostali vozači su izbjegli udar u prepreku. Ljubitelji jazza imali su rezervu od 1,2 metra, a rapa 15,5 metara za udar. Među njima su bili i oni koji preferiraju klasičnu, heavy metal i techno muziku.

S druge strane, izračunato je da je muškarcima koji voze bez muzike, ostalo rezerve od 14,6 metara, a za žene 21,3 metra. No, oni koji su popili šoljicu jake kafe 20 minuta prije eksperimenta, reagirali su najbolje - zaustavili su se 23,8 metara prije prepreke.

image Screenshot

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...