JEZIVA TRAGEDIJA: Na ultramaratonu život izgubila 21 osoba

U utrci su učestvovale 172 osobe. Do jutros je potvrđeno da je 151 učesnik na bezbjednom, dok je posljednji nestali trkač pronađen mrtav rano jutros.

  • Hronika

  • 23. Maj 2021  24. Maj 2021

  • 1

Dvadeset i jedna osoba je izgubila život u ekstremno hladnim uslovima tokom ultramaratona u provinciji Gansu, u sjeverozapadnoj Kini, javili su danas državni mediji.

Trka na 100 kilometara počela je u luksuznoj turističkoj lokaciji na obali Žute rijeke. Ruta je dalje išla korz duboke kanjone, preko brda i suve visoravni na visini iznad 1.000 metara.

Trka je počela juče ujutro, a trkači su bili obučeni u obične macije kratkih rukava.

Oko podneva planinsku dionicu puta pogodio je grad, ledena kiša i jak vjetar što je dovelo do naglog pada temperature, rekli su zvaničnici u gradu Baijin novinarima.

Pokrenuta je velika operacija spasavanja sa više od 1.200 ljudi uz pomoć termalnih kamera, dronova i radara, javila je Sinhua.

U trci su, piše Oslobođenje, učestvovale 172 osobe. Do jutros je potvrđeno da je 151 učesnik na bezbjednom, dok je posljednji nestali trkač pronađen mrtav rano jutros.

Spasilački napori otežani su kada je aktivirano klizište, rekli su zvaničnici u Baijinu, oko 1.000 kilometara zapadno od Pekinga.

U oblasti Đingtai sinoć je izmjerena temperatura od šest stepeni Celzijusa.

Na društvenim mrežama u Kini danas su se pojavile kritike na račun Vlade i organizatora trke kojima se zamjera loša organizacija i nedovoljna priprema za različite vremenske ulove i vanredne situacije tokom trke.

Zvaničnici u gradu Baijin jutros su se poklonili i izvinili pred novinarima rekavši da su oni odgovorni za smrt trkača.

List "People Daily" piše da je Vlada provincije Gansu formirala tim koji će da istraži okolnosti i uzrok smrti trkača.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...