UZDAJU SE U GOSTE S BALKANA: Strelovit rast turizma, u ovoj zemlji očekuju sjajne rezultate…

Vlasti su 14. maja ukinule karantin za posjetioce izvan zemlje koji su vakcinisani ili imaju negativan test na Covid-19.

  • Ekonomija

  • 24. Maj 2021  24. Maj 2021

  • 0

Grčka očekuje da će dolasci turista u ovoj godini dosegnuti polovinu nivoa iz rekordne 2019. godine nakon što je pandemija koronavirusa zadala težak udarac ključnoj ljetnoj sezoni u 2020. godini.

Grčka se petinom svoje ekonomije oslanja na turizam, a u 2020. zabilježila je samo sedam miliona turista i četiri milijarde eura prihoda, u odnosu na rekordna 33 miliona gostiju i 18 milijardi eura prihoda u 2019. godini.

Vlasti su 14. maja ukinule karantin za posjetioce izvan zemlje koji su vakcinisani ili imaju negativan test na Covid-19.

“Možemo očekivati promet na 50 posto nivoa iz 2019.”, rekla je glasnogovornica grčke vlade Aristotelia Peloni za grčku web-stranicu Newsbomb.gr, prenosi Hina.

Prve su naznake jako pozitivne, rekla je Peloni, ali se iz njih ne mogu izvlačiti pouzdani zaključci, jer u Evropi još nisu ukinuta sva ograničenja kretanja.

Grčka je među prvima zagovarala uvođenje digitalnih Covid-19 pasoša u Evropskoj uniji, koji bi trebali ublažiti ograničenja putovanja i omogućiti joj da spasi ključnu ljetnu sezonu.

Evropska unija u četvrtak je postigla dogovor o potvrdama koje bi trebale utrti put otvaranju turizma paralelno ublažavanju ograničenja zahvaljujući ubrzanom vakcinisanju građana, ističe Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...