ZALIHIĆ O KONSTANTNIM PROZIVKAMA: "Živimo u vremenu velike politizacije života generalno, a i zdravstva. Još dugo ćemo trpjeti posljedice"

Današnji gost Federalne televizije bio je Adem Zalihić, direktor Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

  • Društvo

  • 24. Maj 2021  25. Maj 2021

  • 0

O činjenici da Hitna pomoć KS, ali i mnogih drugih kantona, nema pedijatra kaže da je to stvar političke volje, odnosno nespremnosti da se taj problem riješi.

"Lično sam se, od mog dolaska prije tri godine, zalagao i definisao neke krucijarne stvari kako bi trebala napredovati Hitna pomoć. Ondje gdje sam ja uspio sa svojim timom u menadžmentu Hitne pomoći, gdje smo mi isključivo odlučivali ili neki susretljivi vanjski saradnici, mi smo dosta stvari unaprijedili. Tu stvar nismo uspjeli, tu treba politički koncenzus. Deklarativno su svi za."

Pojašnjava da u KS-u nakon 20 sati, na nivou primarne zdravstvene zaštite, nema pedijatra.

"To znači da nema pedijatra u domovima zdravlja KS-a. Ranije su postojale neke inicijative, prije 10-ak godina, da se u Hitnoj službi napravi pedijatrijska služba. Mojim dolaskom mi smo zaista definisali taj problem i ono što je Hitna pomoć trebala da uradi je uradila. Naime, mi smo obezbijedili kompletnu infrastrukturu, tri prostorije u Hitnoj pomoći, za pedijatrijsku službu. Međutim, to u principu sad više-manje zjapi. Investirali smo određena sredstva. Što se tiče infrastrukturno je znači sve spremno. Međutim, kako se politika smjenjuje, njima je sasvim nešto drugo definitivno u cilju u odnosu na zdravlje građana KS-a."

Navodi da Zavod za hitnu medicinsku pomoć djeluje suladno određenim pravilnicima.

"U našim timovima je i ljekar specijalista urgentne medicine i svaki specijalista urgentne medicine može odreagovati i zbrinuti dijete, ako je u pitanju neka vitalna ugroženost. Tako da s te strane nema problema. Ali, generalno mi nismo pedijatri, nismo educirani da što preciznije i što suptilnije pregledamo djecu. A sa druge strane, to je jedna posebna opasnost jer smo u sukobu sa tercijarnim i sekundarnim nivoom zdravstvene zaštite jer im možda šaljemo djecu koju nismo trebali. Ono što je još Hitna pomoć mogla uraditi, i uradila je, a to je da je poboljšala laboratoriju, tako da olakšamo našim ljekarima specijalistima urgentne medicine da donesu zaključak da li da šalju djecu na sekundarni i tercijarni nivo u špola noći jer nemamo pedijatara."

Zalihić tvrdi da Hitna pomoć nikad nikoga nije vratila.

"Pravog pacijenta nikad nećemo vratiti. To je i po zakonu, a i mi smo tako nekako baždareni da pokušamo pomoći. Nerijetko su nerealni zahtjevi prema Zavodu za hitnu medicinsku pomoć i našim ekipama, ali pravog pacijenta nikad nećemo vratiti. "
O tvrdnjama građana da ekipe hitne pomoći ne žele da izađu na teren, da imaju kontakt sa covid pacijentima, kaže da je to potuno neutemeljeno.

"Živimo u vremenu velike politizacije života generalno, a evo nažalost i jednog važnog segmenta života ljudi, a to je zdravstvo. Mislim da ćemo trpiti još dugo posljedice, dok se definitivno ne odredimo da damo struci pravo da govori. Kada je u pitanju ta problematika, mora neko ko to tvrdi imati argumente. U Hitnoj pomoći vi ne možete ništa sakriti. Mi smo tako organizirani i tako djelujemo da ne može niko nikoga zaštititi, ako neko opravdano treba da se procesuira. Svi pozivi prema Zavodu za hitnu medicinsku pomoć se snimaju, postoje tonski zapisi i ako vi pozivate Hitnu pomoć i razgovarate sa našim dispečerima, to se automatski snima. I na zahtjev Tužlaštva mi izuzimamo te audio snimke. Možda se desi neki sporadični slučaj. Prvo, to nije stav kuće niti ćemo tako raditi. Nas je 300 i nešto, ja ne mogu za svakog pojedinca zaista garantovati da poštuje. Apsolutno bude tih sporadičnih slučajeva i mi imamo Komisiju za pritužbe pacijenata."

Smatra da ćemo dolaskom turista, ako budemo potpuno neodgovorni, dovesti ponovo do eskalacije koronavirusa.

"S ponosom mogu reći da Zavod za hitnu medicinsku pomoć posjeduje najsavremeniju medicinsku opremu koja je potrebna za funkcionisanje na terenu. To znači da imamo određene standarde."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...