ERDOGAN OTKRIO KARTE: "Prvi put u historiji Turska izvozi borbene bespilotne letjelice jednoj zemlji članici NATO saveza, uskoro šaljemo i avione..."

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dodao je da je Turska u posljednjih 19 godina značajnim koracima u odbrambenoj industriji ušla među svjetske divove u ovoj oblasti.

  • Svijet

  • 25. Maj 2021  25. Maj 2021

  • 1

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u Ankari kako potpisanim sporazumom između dvije zemlje njegova država prvi put u svojoj historiji, izvozom u Poljsku, izvozi borbene bespilotne letjelice jednoj članici Evropske unije (EU) i NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

"Prvi put u historiji Turska izvozi bespilotne letjelice članici NATO-a i Evropske unije", rekao je Erdogan komentarišući izvoz borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 Poljskoj na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsjednikom Andrzejom Sebastianom Dudom.

Sporazum o isporuci bespilotnih borbenih dronova Poljskoj potpisali su ministar odbrane te zemlje Mariusz Blaszczak i generalni direktor turske kompanije Baykar Haluk Bayraktar.

Erdogan je dodao da je Turska u posljednjih 19 godina značajnim koracima u odbrambenoj industriji ušla među svjetske divove u ovoj oblasti.

Turski predsjednik je kazao i da u okviru NATO misija zračnog nadzora Turska uskoro šalje avione F-16 u Poljsku.

Erdogan je pozdravio odluku Poljske da pošalje pomorsku patrolnu letjelicu i vojnu misiju u bazu Incirlik u sklopu NATO-ovih mjera osiguranja prilagođenih Turskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...