NEŠTO ŠKRIPI U VLADAJUĆOJ KOALICIJI: Dodik nezadovoljnima pokazao gdje su vrata

"Ovdje su mnogi postali kao neke uvrijeđene strine i svi ispostavljaju neke zahtjeve Miloradu Dodiku i SNSD-u. Izvolite, dogovorite se s drugim političkim partijama", izjavio je Milorad Dodik, lider SNSD-a.

  • Politika

  • 26. Maj 2021  27. Maj 2021

  • 0

Nakon brojnih samostalnih istupa i prijedloga, Ujedinjena Srpska kao da je počela samostalni politički nastup van vladajuće koalicije.

Iako su dio vlasti i imaju usaglašene politike unutar koalicije, činjenica je da se u stavovima nekad mimoilaze. „Nismo klimoglavci“, poručio je predsjednik US Nenad Stevandić u intervjuu za Srpskainfo.

Da nešto škripi u vladajućoj koaliciji podgrijala je Stevandićeva izjava da nije zadovoljan statusom ove stranke u vladajućoj koaliciji i da postoje razmišljanja o samostalnom nastupu. Lider najveće partije u Srpskoj Milorad Dodik, odmah je poručio: “Kome stanje u koaliciji ne odgovara neka se sa drugima dogovara”.

"Ovdje su mnogi postali kao neke uvrijeđene strine i svi ispostavljaju neke zahtjeve Miloradu Dodiku i SNSD. Izvolite, dogovorite se sa drugim političkim partijama", izjavio je Milorad Dodik, lider SNSD.

“Nezadovoljni zbog pozicija”

Dio vladajuće koalicije je i Narodna partija Srpske (NPS), čiji predsjednik Darko Banjac  kaže da nisu svi unutar koalicije istomišljenici.

"Mi nismo istomišljenici, imamo svako svoje stavove prema određenim pitanjima. Ne znam zašto gospodin Stevandić nije zadovoljan kada US ima veći broj pozicija od Narodne partije Srpske, koja ima isti broj poslanika kao gospodin Stevandić. Mislim da kod Stevandića nije riječ o politikama, nego nezadovoljstvu oko imenovanja određenih pozicija", smatra Banjac.

On ističe da prioritet unutar koalicije ne bi trebao da bude raspodjela pozicija.

"Što se tiče NPS, mi ne razgovaramo o tome da nam prioritet trebaju biti pozicije i da svoje ljude stavimo na određene funkcije. Nama je, na primjer, prioritet ovo što se dešava oko povećanja plata. Na takve stvari treba da se fokusiramo. Mislim da Republika Srpska povećanjem plata u doba pandemije pokazuje finansijsku stabilnost", kaže Banjac.

Mišljenja je da vladajuća koalicija nije ugrožena.

"Nekih nezadovoljstava oko raspodjele pozicija i funkcija ima vjerovatno, ali moj stav je da treba da donosimo odluke u Banjaluci i da Banjaluka treba da ima svoje mišljenje. Ne trebamo nigdje ići po druga mišljenja",  jasan je Banjac.

“Koalicija je stabilna”

Stava da bi fokus koalicije, umjesto raspodjele funkcija, trebao da bude na rješavanju problema i poboljšanju uslova života, jeste i generalni sekretar Demosa Boran Bosančić. Kada je u pitanju stav ove stranke, on kaže da je normalno da između velikog broja stranaka nekad dođe do nerazumijevanja.

"Činjenica je da je koalicija široka i da je unutar nje jedan veći broj političkih partija. Samim tim, logično je da dolazi do određenih nerazumijevanja. Mislim da tome ne treba pridavati neki pretjerani značaj. Lično mislim da je koalicija stabilna, da većih suštinskih problema nema", kaže Bosančić.

Ističe da bi bolje bilo da predmet rasprava unutar koalicije budu demografska politika i obnova Republike Srpske, povećanje životnog standarda građana, nego kadrovska raspodjela funkcija od koje nemaju svi građani koristi.

"Predmet razgovora unutar vladajuće koalicije treba da bude okrenut ka određenim rješenjima u budućnosti, poput povećanja plata, demografske politike, obnove sela. Više treba koalicija na te stvari da se fokusira, manje da se bavi kadrovskom raspodjelom. To ne treba da nam bude predmet spoticanja", jasan je Bosančić.

Stevandić: Nije do nas

Upitan da prokomentariše to što se stiče utisak o udaljavanju US od SNSD i što Stevandić često nastupa samostalno i drugačije, te da sukobi ove dvije stranke postoje u Stanarima, Bratuncu i Zvorniku, Stevandić je nedavno kazao da SNSD nije dao podršku US u nekim situacijama.

"Što bi se reklo, nije do nas. Mi jedinstvo ne doživljavamo kao jednoumlje. Imamo svoju prepoznatljivost. I objektivno smo više nego korektni prema SNSD. Ja sam preživio užasne napade i targetiranja držeći liniju nacionalne politike koju smo usaglasili i koja je osnov našeg učešća u koaliciji. SNSD nije podržao nijednog našeg kandidata za načelnike, a drugim partnerima jeste, čak i DNS. Ipak smo pobijedili u opštinama Stanari i Bratunac. Te pobjede su ostvarene da niko nije ružnu riječ rekao o gospodinu Dodiku, a šta su meni govorili, bolje da ne pričam", naveo je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...