HEJ, SLOVENCI: Evo kako je završio pokušaj opoziva predsjednika Slovenije Janeza Janše...

Kako bi ustavna tužba prošla u parlamentu te da o mogućnosti opoziva onda odlučuje Ustavni sud, potrebno je da se za to izjasni natpolovična većina u 90-članskom Državnom zboru, odnosno najmanje 46 zastupnika.

  • Regija

  • 27. Maj 2021  27. Maj 2021

  • 0

Četiri slovenske opozicione stranke nisu uspjele s inicijativom u parlamentu da se protiv premijera Janeza Janše pred Ustavnim sudom pokrene postupak opoziva zbog kršenja zakona i Ustava.

Za pokretanje ustavne tužbe, odnosno "impeachmenta" pred Ustavnim sudom, nakon cjelodnevne rasprave u srijedu navečer glasala su 42 zastupnika, a 44 su bila protiv.

Kako bi ustavna tužba prošla u parlamentu te da o mogućnosti opoziva onda odlučuje Ustavni sud, potrebno je da se za to izjasni natpolovična većina u 90-članskom Državnom zboru, odnosno najmanje 46 zastupnika.

U prijedlogu ustavne tužbe četiri opozicione stranke s lijevog spektra Janši su na teret stavljale kršenje Ustava i zakona, pritisak na nezavisne medije i nezavisne državne organe i tijela, ali i navodno loše upravljanje zdravstvenom krizom uzrokovanom epidemijom Covida-19.

Janša je u parlamentu sve navode opozicije negirao tvrdeći da je opozicija motivirana destruktivnom željom da sruši njegovu vladu pred 30. godišnjicu stvaranje države i malo više od mjesec dana prije nego što će Slovenija preuzeti predsjedavanje Vijećem EU-a. Time bi, ustvrdio je, došlo do političke nestabilnosti i situacije kad bi se zemlja bavila sama sobom, umjesto prioritetima predsjedavanja EU-om.

Rezultat glasanja trenutno smanjuje pritisak na Janšinu vladu, koja u parlamentu nema pravu većinu, ali opozicija i dalje insistira na tvrdnji da bi Janšina vlada trebala dati ostavku kako bi se održali prijevremeni izbori.

U petak u slovenskom parlamentu slijedi i glasanje o prijedlogu Vlade za smjenu predsjednika parlamenta Igora Zorčiča, koji je nedavno istupio iz jedne od koalicijskih stranaka i formirao samostalni zastupnički klub, slabeći poziciju vladajuće koalicije u parlamentu. Zorčič je odbio sam dati ostavku, a vladajući s prvim pokušajem smjenjivanja nisu prije mjesec dana uspjeli, jer im je nedostajao jedan glas, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...