IZETBEGOVIĆ UDARA TAMO GDJE ČOVIĆA BOLI: "HDZ tvrdi da Hrvatima u BiH većina bira predstavnike koji nisu legitimni. MI TVRDIMO da nas MANJINA OPSTRUIRA”

Kako je rekao Izetbegović, uslovi SDA su da se formira funkcionalna Vlada FBiH.

  • Politika

  • 27. Maj 2021  27. Maj 2021

  • 6

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas nakon sjednice Doma da se stvaraju uslovi da se krene sa popunjavanjem upražnjenih mjesta u Vladi FBiH.

Kako je rekao Izetbegović, uslovi SDA su da se formira funkcionalna Vlada FBiH.

"Nadam se da bi moglo doći i do određenih pomaka u popunjavanju sastava Federalne vlade. Čitava stvar bi mogla uskoro biti pokrenuta sa mrtve tačke. Mislim da ćemo se iduće sedmice susresti s HDZ-om da se ide ususret njihovim zahtjevima. Ako tu bude spremnosti, napravili smo neki pomak i otvaraju se vrata za rješavanje nekih bitnijih stvari", kazao je Izetbegović.

Kako je naveo, ovime bi se postavili uslovi za normalno funkcioniranje parlamentarne demokratije.

Podsjetimo, Vlada FBiH mjesecima je nekompletna s obzirom na to da je ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević preminuo prošle godine, a ministrica za obrazovanje Elvira Dilberović je imenovana za ambasadoricu u Švedskoj. Njihova mjesta niko nije popunio. Također, u Vladi FBiH ministar policije je i dalje Aljoša Čampara, iako je napustio SDA i nije dio većine.

HDZ je popunjavanje nedostajućih kadrova u Vladi FBiH uslovljavao nekim drugim imenovanjima, odnosno tražili su da se, naprimjer, zajedno sa zamjenom ministra policije, imenuje novi direktor federalne policije, što bi trebao biti kadar HDZ-a.

"HDZ tvrdi da Hrvatima u BiH većina bira predstavnike koji nisu legitimni. Mi tvrdimo da nas manjina opstruira u Federalnoj vladi. Nas i stranke ljevice. O tome se mora razgovarati", dodao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na neusvajanje prijedloga da se turistima iz Saudijske Arabije omogući bezvizni režim s BiH tokom turističke sezone, protiv čega su glasali ministri iz HDZ-a, piše Klix.ba.

"Ne znam da li je bilo uslovljavanja nekog. Pitanje je zašto zaustaviti 50 ili sto hiljada turista da lakše uđu u BiH. Ne samo u Sarajevo, nego i u Hercegovačko-neretvanski kanton. Svi bi imali koristi od toga. Ovo treba pitati ministre iz HDZ-a i Predsjednika HDZ-a", ističe Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...