SVE MI DIRAJTE, AL' MI GLAVNICU NE DIRAJTE: Prijedlog Zlatka Miletića u Domu naroda da im se ukinu privilegije, reprezentacija i paušal poslanici odbacili, prednjačio Bakir Izetbegović

Zlatko Miletić u zaključku predlaže da se na ovaj način ušteđeni novac preko Vijeća ministara BiH usmjeri prema građanima BiH za imunizaciju stanovništva, odnosno sprečavanje posljedica Covida-19 "sve do prestanka pandemije".

  • Mini market

  • 28. Maj 2021  28. Maj 2021

  • 5

Zlatko Miletić, samostalni delegat u Domu naroda Parlametarne skupštine Bosne i Hercegovine, nije uspio uvjeriti svoje kolege u Domu da se odreknu privilegija koje već godinama uživaju. U svom pismenom poslaničkom pitanju upućenom članovima Kolegija Doma naroda Miletić je podsjetio na katrastrofalno stanje u sferi socijalne i medicinske zaštite građana, dodatno dramatizirano u posljednjih godinu dana pandemijom koronavirusa, i upitao zastupnike "da li mogu predložiti Zajedničkoj komisiji (povjerenstvu) za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH da se ukinu privilegije koje uživaju pojedini nosioci nizvršnih funkcija, i to stavljenjem van snage svih akata koji podrazumijevaju iste za sve korisnike".

Miletić je precizirao na koje pravilnike misli pa je zatražio njihovo poništavanje. Riječ je o Pravilniku kojim se svi zastupnicima omogućava da imaju pravo na šest hiljada maraka godišnje za internu reprezentaciju (unutar zgrade Parlamenta BiH), kao i isto toliko za eksternu reprezentaciju izvan radnih prostora, u kafanama, restoranima, hotelima… On je, također, zatražio da poslanici ponište Pravilnik koji im osigurava plaćanje troškova mobitela u iznosu od 6 hiljada maraka godišnje, kao i da se ukine primanje mjesečnog paušala od 700 KM. Miletić je zahtijevao podršku od kolega da se ukine pravo zastupnika na besplatno korištenje službenog autmobila 24 sata dnevno, kao i da se preispita opravdanost i svrsishodnost fizičke zaštite poslanika.

alt

Zlatko Miletić u zaključku predlaže da se na ovaj način ušteđeni novac preko Vijeća ministara BiH usmjeri prema građanima BiH za imunizaciju stanovništva, odnosno sprečavanje posljedica Covida-19 "sve do prestanka pandemije".

Na ovaj prijedlog Zlatka Miletića osvrnuo se Bakir Izetbegović, predsjedavajući Kolegija Doma naroda, koji mu je poručio da je promašio adresu i način na koji se obraća te da ova pitanja može postaviti samo usmeno, i to na Vijeću ministara BiH. Pri tome se Izetbegović pozvao na član 155. Poslovnika koji to regulira. Miletić mu je u odgovoru citirao član 154. istog poslovnika, prema kojem sva pitanja koje je on pokrenuo u svojoj inicijativi, jesu u nadležnosti Parlamenta BiH, osim Upustva o osiguranju ličnosti i objekata, koje je u nadležnosti Vijeća ministara BiH.

"Prosto je neshvatljivo kako se poslanici ujedine kada se grčevito bore za svoje bezobrazno velike i pri tome nezaslužene privilegije", prokomentirao je za "Slobodnu Bosnu" delgat Zlatko Miletić jučerašnju sjednicu. Dodao je kako ga neuspjeh njegove incijative nije pokolebao i da će tražiti da mu se odgovori pismeno, i to, kako kaže, "i pojedinačno i kolektivno".

PRIVILEGIJE KOJIH SE POSLANICI NE ŽELE ODREĆI

Reprezentacija (interna)6.000 KM (godišnje)

Reprezentacija (eksterna)6.000 KM (godišnje)

Troškovi mobilnog telefona: 6.000 KM (godišnje)

Paušal: 750 KM (mjesečno)

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...