VAPAJ IZ VTK BIH: Ukinite vize za državljane Saudijske Arabije, naredni mjeseci su presudni za opstanak turističkih subjekata

Vanjskotrgovinska komora BiH se obratila Ministarstvu vanjskih poslova BiH

  • Ekonomija

  • 29. Maj 2021  

  • 1

Vanjskotrgovinska komora BiH poslala je zahtjev ministrici vanjskih poslova BiH, Biseri Turković, u kojem traže ponovno razmatranje inicijative za olakšavanje viznog režima za državljane Saudijske Arabije, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.

Poručuju svim članovima Vijeća ministara BiH da je potrebno uložiti maksimalne napore kako bi se ovakva inicijativa usvojila.

- Turistički sektor jedan je od najteže pogođenih sektora privrede zbog izbijanja pandemije koronavirusa, a privremena liberalizacija viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske bi doprinijela povećanju prometa i rastu turizma u BiH, navodi se u dopisu.

Iz VTK BiH navode da se prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku o broju noćenja i broju turista, a prema prosječnoj cijeni smještaja u hotelima u BiH, kao i prosječnoj potrošnji po stranom putniku, došlo do iznosa od blizu 1,4 milijarde KM od turizma u BiH za 2019. godine, te da je po osnovu PDV-a te godine uplaćeno oko 350 miliona KM.

- Naredni mjeseci su presudni za opstanak velikog broja turističkih subjekata, te ne smiju biti izgubljeni, naveli su iz VTK BiH.

Podsjećamo, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, na čelu sa ministricom Biserom Turković, pokrenulo je inicijativu o ukidanju viza za državljane gore spomenutih zemalja, posebno fokusirajući državljane Saudijske Arabije, koji kao turisti u velikom broju dolaze u našu zemlju.

Takva inicijativa nije usvojena na protekloj sjednici Vijeća ministara, jer su ministri iz HDZ-a glasali protiv.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...