KRVNIK SREBRENICE OTKRIO JE SVE: Nakon što su ga njegovi pokušali ubiti, priznao je stravične zločine, pokajao se, a njegova svjedočenja i danas lede krv u žilama

"Slobodna Bosna" donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 31. Maj 2021  31. Maj 2021

  • 0

Uoči drugostepene presude, "Slobodna Bosna" podsjeća na suđenje Ratku Mladiću 2013. godine u Haagu, kada je pripadnik vojske bosanskih Srba Dražen Erdemović bio svjedok pokajnik koji je, progonjen grižnjom savjesti i nakon što su ga dojučerašnji saborci pokušali ubiti, odlučio ispričati stravične događaje iz Srebrenice.

Od 13. do 19. jula 1995. godine ubijane su hiljade Bošnjaka u Srebrenici i okolnim mjestima. Decenijama su trajala suđenja, a Erdemović, inače bivši pripadnik HVO-a, prvi je koji je odlučio priznati krivicu.

Erdemović je 1996. našao novinarku američkog ABC-ja i ispričao joj sve što je radio i vidio. Uskoro je optužen pred Haškim tribunalom (ICTY), priznao je krivicu i prvostepenom presudom osuđen je na deset godina zatvora. Nakon žalbe, to je smanjeno na pet godina. 

Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svjedočio je, također, svjedok pokajnik Dražen Erdemović, koji je kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske priznao učesništvo u ubijanju između 1.000 i 1.200 zarobljenika na farmi Branjevo kod Zvornika 16. jula 1995. godine.



Nakon što je Erdemović u glavnom ispitivanju, svjedočeći na sedmom haškom suđenju, zaštićenog lika i glasa opisao detalje ubijanja Bošnjaka nakon pada Srebrenice, optuženi Karadžić je tokom unakrsnog ispitivanja želio dovesti u pitanje njegov iskaz.

„Zašto ste odlučili ispričati tužiteljstvu priču?“, upitao je optuženi.

„Zašto sam odlučio, gospodine Karadžiću? Odlučio sam, jer sam vidio da je toga dana moj život uništen. Zbog toga. Zbog svih ostalih osoba koje su nastradale tog dana. Zbog svega, gospodine Karadžiću. Ja tada nisam razmišljao o svom životu. Toliko“, odgovorio je svjedok.

„Oni su leđima bili okrenuti prema Vama, je l' tako? Koji je, onda, smisao povezivanja očiju?“, ispitivao je Karadžić.

„Oni su već u autobusima imali te poveze na očima. Ja ne znam ko je odlučio i zašto se odlučilo da imaju poveze na očima“, odvratio je Erdemović.

Erdemović je otkrio i mjesta gdje su zarobljenici ubijani i zakapani u masovne grobnice. Danas živi na nepoznatoj lokaciji, pod skrivenim identitetom.

(SB)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...