SADIK AHMETOVIĆ POGAĐA METU: "Da li će i protiv Emira Kusturice biti pokrenuta istraga? Bio je savjetnik u Predsjedništvu, a nikada nije došao na posao"

Sva ova priča ima puno nelogičnosti i nastala je u trenutku kada je preuzeo inicijativu "Moja adresa - Srebrenica", tvrdi Ahmetović.

  • Mini market

  • 01. Jun. 2021  01. Jun. 2021

  • 1

Bivši ministar sigurnosti BiH i potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović bio je gost u današnjem izdanju "Sunčanog jutra". Govorio je, između ostalog, o nepravosnažnoj presudi Suda Bosne i Hercegovine, kojom je osuđen na šest mjeseci zatvora.

Ahmetović se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja od kraja 2011. godine do septembra 2012. godine.

- Podignuta je optužnica zato što sam, na zahtjev pomoćnika ministra, angažovao osobu s visokom stručnom spremom koja je ispunjavala sve uslove i govorila tri jezika na rad na određenim poslovima. S obzirom na to da tada nisam znao ni da li ću biti izabran u novi mandat ministra, zamolio sam ga da me vozi kući, s čime se usaglasio. Van radnog vremena me odvozio i dovozio na posao. Tužilaštvo BiH je svoju optužnicu zasnovalo na tome da je on mene vozio, a da nije radio ugovorene poslove, što apsolutno nije istina i to nije potvrdio nijedan dokaz s obzirom na to da je meni bila uskraćena dokumentacija iz Ministarstva sigurnosti BiH ili mi je nisu dostavili, vezano za ono što potvrđuje da ja ni u kom trenutku nisam potpisao nijedan dokument koji se tiče bilo kakve finansijske isplate - objašnjava Ahmetović na početku razgovora.

On je već pripremio žalbu na osnovu presude. Dodaje, sva ova priča ima puno nelogičnosti i nastala je u trenutku kada je preuzeo inicijativu "Moja adresa - Srebrenica".

- Optužnica i istraga dosežu 2012. godinu. Ja do 2020. godine uopšte nisam imao pojma šta se dešava kada je u pitanju bilo kakva vrsta istrage. Čitavo Tužilaštvo BiH je 2012. godine saslušalo četiri svjedoka i ništa nisu radili do 2020. godine, do trenutka kada sam preuzeo inicijativu. Nasuprot tome imamo da je glavna tužiteljica, kada su u nekim slučajevima spomenuli njenu rodbinu, završila istragu i zatvorila je za 15 dana. Ticalo se njenog rođaka. Ovdje se radi o jednoj vrsti neravnopravnosti - navodi.

Dodaje da je optužnica protiv njega podignuta, otprilike, u isto vrijeme kada je podignuta i optužnica protiv tadašnje ministrice odbrane Marine Pendeš, po istom članu, da je u njenom uredu kao savjetnik radio Ivo Miro Jović i utvrđeno je da nijedan dan nije dolazio na posao. Ona je dobila oslobađajuću presudu.

- Ja se samo pitam da li sam ja presuđen zato što se zovem Sadik Ahmetović i zato što sam musliman. Što se tiče presude Marini Pendeš, to je pravedna presuda. Ali, ove dvije presude nemaju elementarnu logiku da ne budu iste. Nemam razloga da ne smatram da iza podizanja optužnice ne postoji druga politička podloga. Ne možete od 2012. godine saslušati četiri svjedoka i da se ništa ne dešava do 2020. godine. Nijedan novi svjedok, nijedan novi dokaz. I u trenutku kada preuzimam inicijativu "Moja adresa Srebrenica", tada dolazi do podizanja optužnice. Da li važe isti aršini za muslimane i nemuslimane u Bosni i Hercegovini? Zašto ove dvije presude nisu iste - kazao je.

Najavio je da će sa svojim timom advokata uložiti žalbu Apelacionom vijeću BiH, koje će odlučivati o daljnjim koracima. Kaže, siguran je da ima puno prostora da presuda na kraju bude pravedna.

- Svjedoci smo da je savjetnik u Predsjedništvu BiH bio Emir Kusturica. Koliko ja znam, on nikada nije došao na posao u Predsjedništvo BiH. Postavit ću još jedno pitanje koje ima svoju logiku. Da li će biti pokrenuta istraga - ističe, piše "Oslobođenje".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...