SVE JE DOKUMENTOVANO: SDP poziva tužilaštvo da poduzme mjere zbog kriminala u Vladi Federacije BiH

Sada je potpuno jasno zašto se donosila Uredba, a ne zakon, samo da bi Parlament bio isključen iz nadzora dodjele novca, a cijeli proces, kao i s respiratorima, odradila je Vlada mimo očiju javnosti.

  • Vijesti

  • 03. Jun. 2021  03. Jun. 2021

  • 2

Prošlogodišnjom Uredbom Vlade FBiH o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima, Javnim pozivom i Odlukom o dodjeli finansijske pomoći privrednim društvima i pojedincima nisu uspostavljeni transparentni i pravedni kriteriji za dodjelu pomoći te je, u skladu s tim, izvršena nepravedna podjela budžetskih sredstava.

Predstavnici SDP-a u Parlamentu Federacije BiH tada su argumentovano i na vrijeme ukazivali na manjkavosti uredbe i tražili da se ona stavi van snage, ali nije bilo političke volje Novalića i Vlade FBiH da se očigledno nezakonite stvari zaustave.

Sada je potpuno jasno zašto se donosila Uredba, a ne zakon, samo da bi Parlament bio isključen iz nadzora dodjele novca, a cijeli proces, kao i s respiratorima, odradila je Vlada mimo očiju javnosti.

U izvještajima Ureda za reviziju FBiH već je konstatovano da su na osnovu spomenute uredbe sredstva dobili korisnici kod kojih je od početka proglašenja stanja nesreće već došlo do značajnog smanjenja broja zaposlenih, što Uredbom nije bilo predviđeno. U konačnici, nije zadovoljen opći cilj, a to je očuvanje radnih mjesta.

Također, usvojenim mjerama nisu bile obuhvaćene djelatnosti kojima je, naredbama Kriznog štaba FBiH, bio ograničen ili zabranjen rad. Novalićeva vlada se nije vodila principom zaštite radnih mjesta, već je favorizirala vlasnike firmi u odnosu na radnike.

Približno 90 miliona maraka potrošeno je većim dijelom na privredne subjekte koji su radnike otpustili i ostali zatvoreni. Na kraju, veliki broj radnika je ostao bez posla, a vlasnici su se nakon toga neosnovano bogatili.

Zbog svega navedenog, SDP poziva tužilaštvo da hitno poduzme konkretne mjere iz svoje nadležnosti zbog evidentnog kriminala u Vladi Federacije BiH koji je već dokumentovao i Ured za reviziju, saopćili su iz SDP-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...