VUČIĆ RAZOČARAN SJEDNICOM VIJEĆA SIGURNOSTI: "Taj čovjek je sve vrijeme pun mržnje govorio o našem narodu!"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao je "historijski govor" na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, a mediji pod njegovom kontrolom pozivali su građane da prate uživo sjednicu u New Yorku. No, čini se da Vučić nije previše zadovoljan ishodom sjednice, pogotovo zbog činjenice da je imao jednak tretman kao ambasadori Hrvatske i BiH pri UN-u.

  • Regija

  • 10. Jun. 2021  10. Jun. 2021

  • 24

Aleksandar Vučić se požalio da su neki koristili presudu generalu Ratku Mladiću da bi govorili o tome kako treba zaustaviti Srbiju, kritikovao je nazivanje Srba u BiH "bosanskim Srbima", a za jednog od predstavnika iz regiona u UN-u je rekao da je govorio pun mržnje prema Srbima.

- Taj čovjek je sve vrijeme pun mržnje govorio o našem narodu, i to o ljudima koji žive u njegovoj zemlji! Da prosto ne povjerujete. Pa, šta, onda, da očekujete od tih ljudi, šta, onda, tražite od tih ljudi? - rekao je Vučić novinarima u Јagodini ne preciziravši o kome govori.

Predsjednik Srbije kritikovao je nazivanje Srba u BiH "bosanskim Srbima" u obraćanjima na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

- Nisu to nikakvi bosanski, kao što ne postoje ni hrvatski Srbi. To su Srbi. Јer, ni mi ne kažemo ovdje srpski Hrvati ni srpski Bošnjaci. Nikad to od mene niste čuli - napomenuo je Vučić.

On je primijetio da samo Srbi nemaju pravo da budu ni Srbi, ali da sada ide nova faza borbe u Bruxellesu, gdje predstoji nastavak pregovora o Kosovu.

- Ono što mora da bude stalna faza to je da ne razmišljamo o sukobima, da odgovorimo kada smo primorani, da razmišljamo o miru, stabilnosti i da gledamo naprijed, u budućnost i kako da otvaramo fabrike - rekao je Vučić.

On je ocijenio da su neki presudu generalu Mladiću koristili ne da bi govorili o prošlosti, već da bi, prije svega, govorili o budućnosti, u kojoj treba da se zaustavi Srbija.

Vučić je istaknuo da će nove fabrike biti pobjeda srpskog naroda i svijest da svojim radom, posvećenosti, marljivošću i entuzijazmom može da mijenja budućnost.

- Ako neko misli da je moguće ići naprijed i govoriti o pomirenju tako što ćete da stigmatizujete cijeli narod, pri tome nerijetko zaboravljajući činjenice i urpkos činjenicama, onda u tome nema rješenja - zaključio je Vučić.

Podsjerćamo, ambasador Hrvatske pri UN Ivan Šimonović izjavio je pred Vijećem sigurnosti da je Zagreb veoma zabrinut što Srbija ne sarađuje sa međunarodnim sudom u Hagu.

alt

“Ističemo potrebu da Srbija potpuno sarađuje sa Mehanizmom u Hagu, uključujući sprovođenje svih njegovih odluka. Zastrašivanje svjedoka je ozbiljan zločin koji ometa napore na utvrđivanju odgovornosti optuženih”, rekao je Šimonović.

Na konstataciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da u ratovima devedestih “niko nije bio anđeo”, ambasador Hrvatske je rekao da je “veoma jasno ko je bio đavo”, aludirajući na tadašnjeg lidera Srbije Slobodana Miloševića.

Ambasador BiH pri UN-u, Sven Alkalaj, pažnju Vijeća sigurnosti skrenuo je na slučaj Novaka Đukića, osuđenog za ratne zločine u BiH koji je pobjegao u Srbiju. Alkalaj je ovaj slučaj nazvao katastrofom koja je negativno utjecala na saradnju u regiji na kažnjavaju ratnih zločinaca.

alt

"Đukić mora biti vraćen da bi se suočio sa pravnim posljedicama svojh zločina", rekao je Alkalaj.

"Danas čelnici bosanskih Srba nastavljaju svoje napore da sakriju zlodjela i negiraju genocid. Oni slave kao heroje zle muškarce i žene koji su počinili ove zločine - iako su Mladić i većina ostalih ključnih osoba u ultranacionalističkom vodstvu bosanskih Srba izvedeni pred lice pravde i osuđeni za ratne zločine.

Kao što ilustrira današnja konačna presuda, ta će poricanja i pokušaji prekrajanja povijesti i dalje propadati. Mladić, poznat kao Mesar Balkana još od svog okrutnog i kukavičkog masovnog ubojstva nenaoružanih muškaraca i dječaka, umrijet će sramotno i živjeti u sramoti. Razarajuće posljedice njegovih kaznenih djela ostaju i članovi obitelji žrtava više nikada neće moći vidjeti svoje najmilije, ali pravda je nadvladala. Zbog toga je Bosna i Hercegovina danas zahvalna nacija." rekao je na kraju izlaganja Alkalaj.

(SL.B./Agencije)

Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...