SKUPŠTINA CRNE GORE DANAS NIJE GLASALA O REZOLUCIJI O GENOCIDU U SREBRENICI: Izjašnjavanje tek nakon...

...što se nadležna radna tijela izjasne o pristiglim amandmanima na rezoluciju.

  • Društvo

  • 11. Jun. 2021  11. Jun. 2021

  • 0

Skupština Crne Gore danas nije glasala o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Kako je za N1 rečeno iz ove institucije, poslanici će se izjašnjavati o ovoj tački dnevnog reda nakon što se nadležna radna tijela izjasne o pristiglim amandmanima na rezoluciju.

Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici podnijeli su: Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Amandmane su podnijele dvije grupe poslanika. U prvom se traži da se u preamubli nakon riječi “Srebrenica” doda “i drugim zločinima na području bivše Jugoslavije. Također, traže promjenu naziva rezolucije u kojem se dodaje ista rečenica. Amandman pogledajte ovdje.

Poslanici Skupštine Crne Gore burno su raspravljali o ovoj tački dnevnog reda.

- Ova rezolucija će onemogućiti da se zločinci kriju iza naroda. I uskratiti mogućnost da se ovaj strašni događaj koristi u dnevnopolitičke svrhe”, kazao je Ibrahimović.

Jovan Vučurović je kazao kako je “rezolucija provokacija" i da "je direktno usmjerena protiv srpskog naroda”.

Podsjetimo, Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore nije usvojio rezoluciju i predložio je Skupštini Crne Gore da isto učini.

Tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Skupština Crne Gore:

  1. Najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici
  2. Potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti
  3. Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici
  4. Proglašava se 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice
  5. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore, kao punopravna članica NATO-a, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti
  6. Pozivaju se nadležne institucije na provođenje istraga i procesuiranje optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zličine i zločine protiv čovječnosti
  7. Izražavamo suosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice. Pozivaju se sve susjedne države da nastavljaju osigravati pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...