JE LI MOGUĆE DA JE SVE PROPALO: Kinezi traže reviziju, hoće li odustati od izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla?

Iako je u pripremne radove uloženo oko 18 miliona maraka, još je neizvjesno hoće li i kada doći do izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Informacija da kineski partneri traže reviziju ugovora, zbog otkazivanja radova niko još zvanično ne potvrđuje. Međutim, iz Federalnog ministarstva ističu da je došlo do promjena.

  • Ekonomija

  • 12. Jun. 2021  

  • 2

U javnosti su se pojavile informacije da je američka kompanija „General Electric“ otkazala saradnju s kineskim konzorcijem, a ugovorom su oni podizvođači. Kineski konzorcij traži  izmjenu potpisanog ugovora, što nije moguće. Iz Federalnog ministarstva potvrđuju da je došlo do promjena.

NERMIN DŽINDIĆ, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH

„Ako partner bude mogao zadržati sve one elemente koji su definisani u okviru prvobitnog ugovora, naravno da smo mi za da se taj projekat nastavi, jer se trebalo već početi sa realizacijom, dobro znate da su i pripremni radovi gotovi“.

ZVJEZDAN KARADŽIN, profesor na Rudarskom fakultetu u Tuzli

„Ne vjerujem ja da će kompanija koja je dio ogromnog koncerna sve tek tako pustiti, iz prostog razloga što General electric ima svoje poslove i u Kini i vjerovatno ć praviti pritisak na njih.“

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski analitičar

„Možda u perspektivi ovo otvara neke druge investicione mogućnosti od strane Evropske unije, u smislu alternativnih izvora energije ili generalno alternative Bloku 7, jer vidimo da EU ipak diskretno ulazi u taj geopolitički teren Balkana, konkretno BiH, u smislu da se nastoji zaustaviti kineski uticaj.“

Opširnije u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...