HOROR PRIZORI NA LICU MJESTA: Artiljerijski napad na bolnicu, najmanje 16 poginulih…

Najmanje 16 ljudi, od kojih 11 civila, poginulo je u subotu u sirijskom gradu Afrin gdje je bombardirana bolnica u sektoru pod nadzorom proturskih pobunjenika, navodi nevladina udruga.

  • Hronika

  • 13. Jun. 2021  13. Jun. 2021

  • 1

Liječnik, tri medicinska djelatnika, tri žene i jedno dijete te pobunjenički zapovjednik su među žrtvama bombardiranja. A meta je bila bolnica al-Chifaa, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

“Gađali su više četvrti u gradu i pogodili bolnicu, navodi ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahmane.

“Većina žrtava poginula je u bombardiranju bolnice”, objavila je ta nevladina udruga. Dodala je da bi broj žrtava mogao rasti zbog velikog broja ranjenih.

Napadi su izvedeni iz pokrajine Alep “u kojoj su smještene milicije lojalne Iranu i sirijskom režimu predsjednika Bašara al-Asada”, navodi SOHR.

Saopćenjem se oglasila koalicija Demokratske sirijske snage, u kojoj glavnu snagu čine Kurdi, te opovrgnula svaku upletenost u taj napad.

Smješteno u pokrajini Alep, kurdsko područje Afrin osvojile su turske snage u ožujku 2018. uz svoje sirijske saveznike. Odatle su protjerale kurdsku miliciju.

U četvrtak na sjeverozapadu Sirije, najmanje 12 ljudi, među njima borci, ubijeni su u napadu vojske sirijskog režima na pokrajinu Idleb. Koja je zadnje ekstremističko uporište u Siriji.

Rat u Siriji počeo je 2011. iz gušenja prodemokratskih prosvjeda. Prerastao je u složen rat u koji su se umiješale strane sile, ekstremističke skupine i u kojem sudjeluju brojne raznorodne milicije.

U sukobu je ubijeno gotovo pola miliona ljudi, prema podacima SOHR-a. Milioni su raseljeni unutar zemlje te milioni natjerani u egzil.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske najoštrije je osudilo teroristički napad koji je izveo PKK/YPG/SDG iz Tel Rifata na sirijski grad Afrin u kojem je poginuo veliki broj civila, uključujući zdravstvene radnike, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva navodi se da je teroristički napad izveo PKK/YPG/SDG s područja Tel Rifata na centar Afrina i bolnicu Al Sifa i njen urgentni odjel, koju podržava Sirijsko-američko medicinsko udruženje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...