"SB" U VIJEĆNICI: U toku je akcija dobrovoljnog darivanja krvi, podršku dali gradonačelnica Karić i Johann Sattler (FOTO)

Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH i Crveni križ Federacije BiH danas su uz podršku gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić organizirali akciju dobrovoljnog darivanja krvi u sarajevskoj Vijećnici, kojoj se odazvao veliki broj građana. 

  • Društvo

  • 13. Jun. 2021  

  • 4

“Pozivam naše sugrađane da danas do 17 sati daju ono najvažnije – krv za spašavanje ljudskih života. U Vijećnici imamo građane širom Bosne i Hercegovine koji su došli u Sarajevo kako bi darovali krv. Upravo gledam u djevojku iz Orašja koja je jutros autobusom došla da bi dala krv. Zar to ne pokazuje koliko smo dobri i veliki ljudi”, izjavila je gradonačelnica Sarajeva.

Akciju je svojim prisustvom podržao i specijalni predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler koji je naglasio da se akcija darivanja krvi nastavlja i sutra u drugim gradovima BiH.

“Izuzetno je važno što ovih dana pokazujemo solidarnost posebno u posljednjih godinu dana kada je svijet zahvatila pandemija. U tom smislu važno je da damo podršku i pomognemo. Zahvaljujem se svima koji su danas darovali krv”, kazao je Sattler.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić podsjetio je da struktura Crvenog križa FBiH na godišnjem nivou organizira više od 450 akcija dobrovoljnog darivanja krvi u cijeloj Federaciji. Tom prilikom se, kaže, prikupi oko 20.000 doza krvi za građane u BiH.

“Ovogodišnji slogan Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi glasi „Darujmo krv- održavajmo svijet u životu“. To je veoma značajno jer bez krvi nema života. Apeliramo da danas i sutra građani budu davaoci krvi kako bi imali sigurne rezerve krvi za naš zdravstveni sistem”, dodao je Hodžić.

Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Aida Đozo poručila je da ni korona nije mogla zaustaviti ljude da daruju krv.

“Korona nije prekinula život i potrebu za krvnim pripravcima. Zahvalni smo našim davaocima krvi što su ostali na visini svoje obaveze i zadataka. Ponosni smo da smo sačuvali davalaštvo krvi. Vjerujete potreba za krvi traje 365 dana u godini. Mi proslavaljamo samo ovaj jedan dan. Međutim, naši sugrađani daruju krv 365 dana u godini”, istakla je Đozo. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...