KO JE NOVI PREMIJER IZRAELA: Ultranacionalista koji je zaradio milione, nekada je bio saveznik svoga prethodnika Benjamina Netanyahua…

"On je lider desnice, zastupa ekstremne stavove u pogledu sigurnosne politike, ali je istovremeno i veoma pragmatičan", ukazao je Yohanan Plesner, načelnik izraelskog Instituta za demokratiju i dugogodišnji Bennettov poznanik.

  • Svijet

  • 14. Jun. 2021  14. Jun. 2021

  • 1

Naftali Bennett (49), koji je u nedjelju položio zakletvu kao novi izraelski premijer, predstavlja otjelotvorenje brojnih kontradikcija koje odlikuju Izrael. 

Bennett je, kako piše AP, religiozni Jevrej, ultranacionalista koji je zaradio milione u primarno sekularnom sektoru visoke tehnologije, zalaže se za naseljavanje Jevreja na okupiranim teritorijama, a živi u Tel Avivu i nekada je bio saveznik svoga prethodnika Benjamina Netanyahua, koga je nakon 12-godišnje vladavine smijenio uz pomoć centrista i ljevičara.

Njegova ultranacionalistička stranka Yamina osvojila je na martovskim izborima samo sedam mjesta u Knesset, koji ima 120 poslaničkih mjesta, ali je Bennett uspio da se nametne za predvodnika nove političke koalicije.

On se protivi nezavisnoj državi Palestinaca, a snažno se zalaže za izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, što većina Palestinaca i značajan dio međunarodne zajednice vide kao glavnu prepreku za postizanje mira, prenosi "Oslobođenje".

"On je lider desnice, zastupa ekstremne stavove u pogledu sigurnosne politike, ali je istovremeno i veoma pragmatičan", ukazao je Yohanan Plesner, načelnik izraelskog Instituta za demokratiju i dugogodišnji Bennettov poznanik, koji je s njim služio vojni rok.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...