KONAČNO DOBRA VIJEST: Na Balkanu uskoro bez rominga, objavljeno u kojim zemljama se ukida...

To znači da će korisnici, kada putuju unutar regiona Zapadnog Balkana, koristiti roming usluge po domaćim cijenama.

  • Ekonomija

  • 14. Jun. 2021  14. Jun. 2021

  • 0

Od 1. jula ove godine ukida se roming u zemljama Zapadnog Balkana pa će tako maksimalna maloprodajna cijena naknada za roming u regiji biti dovedena na nivo cijena koje odgovaraju pravilima "U romingu kao u domaćem prometu".

Sporazum se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Albaniju, dakle u njemu nema zemalja koje su već u EU, kao što su Hrvatska i Slovenija, gdje će se roming i dalje plaćati.

To znači da će korisnici, kada putuju unutar regiona Zapadnog Balkana, koristiti roming usluge po domaćim cijenama.

Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana definisano je da maksimalna cijena naknada za roming u mobilnoj telefoniji mora najkasnije do 1. jula 2021. godine biti dovedena na nivo cijena u skladu sa pravilom “kao u domaćem saobraćaju” koji se primjenjuje među zemljama Evropske unije.

"Ono što je ključno jeste da od 1. jula ove godine uvođenjem pravila 'U romingu kao u domaćem saobraćaju' korisnici neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regiona Zapadnog Balkana, odnosno koristit će roming usluge po domaćim cijenama", saopšteno je iz RAK-a, piše BHRT.

Pojedinačno se propisuju obaveze operatera o besplatnom informisanju korisnika o vrstama pogodnosti, promjenama cijena, a posebno o rizicima automatskog i nekontrolisanog uključivanja usluge preuzimanja podataka u romingu.

“Ukoliko pozivaju brojeve sa pozivnim brojem +387, +382, +383, +389 ili +355, dolazni pozivi se neće tarifirati. Kada je riječ o mobilnom internetu, korisnici ce moći koristiti primjenljivu količinu za prijenos podataka, dakle količinu koja će biti dovoljna za njihove potrebe za vrijeme boravka u romingu u regiji Zapadnog Balkana.”

Imajući u vidu činjenicu da jedan od dva građana regije smatra da im je dogovor o ukidanju rominga pomogao da uštede dosta novca, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju pojašnjava da je inicijativa za ukidanje rominga samo dio Digitalne agende za Zapadni Balkan.

Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC)

"Digitalna agenda se ne sastoji samo od sporazuma o cijenama rominga. Spomenula sam njega, jer je to uspješna priča Vijeća za regionalnu saradnju. Digitalna agenda se sastoji, također, od brojnih dobrih provodljivih ciljeva na kojima radimo", istaknula je Bregu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...