ZAPADNI BALKAN OD DANAS BEZ ROMINGA: Šta to znači za korisnike mobilne telefonije?

Ukidanje rominga dio je sporazuma u koji su uključeni Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija.

  • Ekonomija

  • 01. Jul. 2021  01. Jul. 2021

  • 1

U Grčkoj, paketi koje korisnici imaju s domaćim mobilnim operatorima ne važe i roming je jeftiniji, dok u regionu ovi paketi važe i rominga nema.

Ovako se, najkraće, može objasniti razlika između troškova rominga koje domaći korisnici imaju od 1. jula u Grčkoj, odnosno u zemljama Zapadnog Balkana – na području Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova.

Međutim, iako domaći paketi na području regiona važe, u nekim slučajevima je ograničeno korištenje interneta te se svakako savjetuje da se prije putovanja uslovi detaljno provjere kod svog operatora.

Korisnici mobilnih telefona domaćih operatora prilikom putovanja u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, BiH, Albaniju i Kosovo od sada mogu slobodno da koriste svoje pakete iz važećih ugovora.

Kada je riječ o razgovorima i SMS-ovima, oni će se tarifirati kao da korisnik nije ni napustio Srbiju, ali je upotreba interneta ograničena, a svaki operator je „propisao“ koliko gigabajta može da se koristi u regionu bez dodatnog troška.

„Od 1. jula na snagu je stupio model ‘Roming kao kod kuće’ u regionu Zapadnog Balkana (Crna Gora, BiH, Severna Makedonija, Albanija i AP Kosovo i Metohija)“, kažu za portal N1 u "Telenoru".

Detalji o modelu „Roming kao kod kuće“ i potrošnji interneta u regionu objavljeni su na sajtu ovog operatora.

„Regulativa za model 'Roming kao kod kuće' jasno propisuje način izračunavanja količine internet-saobraćaja koja je korisnicima dostupna u regionu Zapadnog Balkana. Ta količina zavisi od mesečne pretplate za tarifni paket koji korisnik ima tako da ne postoji jedna jedinstvena kvota, već se ona razlikuje od paketa do paketa“, objašnjavaju u "Telenoru".

To, praktično, znači da, kada je riječ o razgovorima i SMS porukama, korisnik može bez ikakvih ograničenja da troši govorni i SMS saobraćaj iz svog domaćeg paketa u regionu Zapadnog Balkana, dok za internet-saobraćaj postoje neka ograničenja, tj. kod nekih paketa nije moguće iskoristiti cjelokupnu količinu domaćeg internet-saobraćaja u Zapadnom Balkanu.

U ovoj kompaniji podsjećaju da u Grčkoj ne važi model „Roming kao kod kuće“, što znači da korisnik ne može da sadržaj svog paketa koristi u Grčkoj, već tamo plaća po utrošenom saobraćaju, po novim, nižim cijenama, koje su 1. jula stupile na snagu, piše Danas.rs.

I u kompaniji A1 (nekadašnji "Vip mobile") potvrđuju da se u regionu Zapadnog Balkana od 1. jula 2021. godine sadržaj iz paketa koristi prema uslovima koji važe u nacionalnom saobraćaju, uz primijenjena pravila politike primjerenog korištenja.

„Potrošnja minuta i poruka za korisnike biće ista kao u nacionalnom saobraćaju. Određena količina internet-paketa moći će da se iskoristi bez dodatne naknade, posle čega operator ima pravo da naplati usluge prenosa podataka po cenama u nacionalnom saobraćaju, uvećanim za iznos naknade za roming. Preporučujemo korisnicima da se upoznaju s raspoloživim sadržajem internet-saobraćaja u skladu s tarifom koju koriste, pre napuštanja zemlje i po povratku“, kažu za portal N1 u kompaniji A1.

Kompanija "Telekom Srbija" na svom sajtu, također, navodi da će od 1. jula korisnici koji pripadaju zoni 0 (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Albanija) moći da koriste minute iz besplatnog nacionalnog saobraćaja, SMS poruke i internet-saobraćaj u okviru svoje tarife i dodataka, bez dodatne naknade.

„Nakon potrošenog besplatnog nacionalnog saobraćaja, naplata će se obavljati pod istim uslovima kao i u domaćem saobraćaju. Uspostava veze, kao ni dolazni pozivi, neće biti naplaćivani. U narednom periodu, 'Telekom' ima pravo da primeni dodatnu naknadu za roming u zemljama Zapadnog Balkana u skladu s važećim propisima i Opštim uslovima“, navodi ovaj operator.

Ukidanje rominga dio je sporazuma u koji su uključeni Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija.

Regionalni sporazum o romingu potpisan je u aprilu 2019. godine u Beogradu na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

U prvoj fazi primjene Regionalnog sporazuma, cijene rominga su smanjene između 83 i 96 odsto na cijelom Zapadnom Balkanu, a od danas, kada sporazum u potpunosti stupa na snagu, roming se ne naplaćuje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...