MISTERIJE SVIJETA: Tajna drevnih tragova ostavljenih u vreloj lavi, mještani smatraju da su djelo Sotone, a naučnici imaju drugu teoriju…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 16. Jun. 2021  16. Jun. 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi vas na jug Italije, na obronke vulkana Roccamonfina. U pokrajini Kampaniji u blizini Napulja nalaze se čudni tragovi neobjašnjenog porijekla.

Tragovi izgledaju kao da pripadaju ljudskom ili čovjekolikom biću, a i danas se vode sporovi oko pitanja kako su nastali. Prema svemu sudeći, nastali su u vrijeme erupcije vulkana, dok su njegovi obronci još bili vreli.

Stariji stanovnici ovog područja znali su za misteriozne tragove, ali ih nisu mogli objasniti. Stoga su zaključili da ih je ostavio sam Sotona nakon što je tokom erupcije stigao na zemlju.

Ovu teoriju niko nije uspio osporiti sve do 2002. godine, kada su dvojica arheologa-amatera popularizirala neobične tragove diljem svijeta. Potaknuti time, naučnici s Univerziteta u Padovi proveli su istraživanje tragova te potvrdili da su tragovi hominidskog porijekla te da su stari između 385.000 i 325.000 godina, što ih, ujedno, svrstava među najstarije ljudske tragove na svijetu. Vjeruju da su tragovi utisnuti u piroklastični tok te zatim prekriveni vulkanskim pepelom. Tragovi su do druge polovice 18. stoljeća ostali prekriveni mlađim slojevima zemlje, ali su otkriveni zbog djelovanja erozije.

Vjerovatno su ih napravili pripadnici vrstehomo erectus ilihomo heidelbergensis. Analizom veličine tragova i razmaka između njih ustanovljeno je da su ti drevni ljudi bili visoki oko 150 centimetara. Tragove su vjerovatno napravili u vrijeme između dvije uzastopne erupcije, dok je površina bila takva da se po njoj moglo hodati.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...