VJETAR U LEĐA AMERIČKOM PREDSJEDNIKU: Evropska unija podržala Bidena uoči susreta sa Putinom, upozorenje Moskvi...

Zajednička izjava SAD-a i EU sadrži dugačku listu upozorenja o pitanjima poput „kontinuiranih akcija za podrivanje suvereniteta Ukrajine i Gruzije“, gdje Rusija pomaže naoružanim separatistima ili ima trupe.

  • Svijet

  • 16. Jun. 2021  16. Jun. 2021

  • 0

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) saopćili su u utorak da su postigli sporazum o „uspostavljanju dijaloga na visokom nivou između EU i SAD-a o Rusiji“ radi bolje koordinacije politike, prenosi AP.

To je saopšteno nakon samita predsjednika SAD-a Joea Bidena i čelnika glavnih institucija EU, predsjednice Evropske komisije Ursule von der Layen i šefa Evropskog vijeća Charlesa Michela.

"Jedinstveni smo u principijelnom pristupu prema Rusiji i spremni da odlučno odgovorimo na njen obrazac negativnog ponašanja i štetnih aktivnosti koji se ponavlja, čime mora da se pozabavi kako bi spriječila daljnje pogoršanje odnosa, uključujući njenu listu takozvanih neprijateljskih država”, navodi se u deklaraciji.

Ruska vlada je prošlog mjeseca objavila spisak "neprijateljskih zemalja" na kojem su SAD i Češka Republika, koja je nedavno protjerala dio ruskih diplomata iz Praga zbog dokaza da ruski agenti stoje iza smrtonosne eksplozije u skladištu municije u 2014. Moskva je uzvratila protjerivanjem čeških diplomata.

Tokom tri međunarodna samita u proteklih pet dana – sa Grupom sedam (G7), saveznicima NATO-a u Bruxellesu i visokim zvaničnicima EU – Biden je obezbijedi široku evropsku podršku za svoje napore da se suprotstavi Moskvi prije ključnog samita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi u srijedu, 16. juna.

Biden je obećao da će se direktnije suprotstaviti Putinu zbog ruskih akcija, poput kibernetičkih napada, sigurnosnih pitanja u slučaju Ukrajine i drugih evropskih žarišta i miješanja u izbore, istovremeno ostavljajući otvorena vrata za saradnju u oblastima kao što su klimatske promjene, kontrola naoružanja i strateška sigurnost.

Evropska unija je podijeljena u pristupu Moskvi, koja je najveći snabdjevač prirodnog gasa u evropskom bloku i ključni igrač u međunarodnim pitanjima poput iranskog nuklearnog sporazuma i sukoba u Siriji i Libiji.

Zajednička izjava SAD-a i EU sadrži dugačku listu upozorenja o pitanjima poput „kontinuiranih akcija za podrivanje suvereniteta Ukrajine i Gruzije“, gdje Rusija pomaže naoružanim separatistima ili ima trupe.

SAD i EU su iskazali podršku za „suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet“ Ukrajine, Gruzije i Moldavije, u kojoj se, također, nalazi kontingent ruskih trupa u njenom separatističkom regionu Pridnjestvovlje.

U saopštenju se, također, poziva Rusija na saradnju u osiguravanju diplomatske zaštite i zahtjeva da „zaustavi svoje kontinuirano suzbijanje civilnog društva, opozicije i nezavisnih medija i oslobodi sve političke zatvorenike“.

Moskva i Zapad se spore zbog zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog otkako je skoro preminuo od trovanja nervnim sredstvom iz sovjetske ere, nakon čega je evakuisan u bolnicu u Njemačku.

„Istovremeno, držimo otvorene kanale komunikacije i mogućnosti selektivne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa“, navodi se u saopštenju čelnika SAD-a i EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...