"SB" U PARLAMENTU BiH; DENIS BEĆIROVIĆ ODMAH DIREKTAN: "Pogledajte šta radi Čovićev HDZ, pola Evrope su digli na noge..." (FOTO)

Prema dnevnom redu, predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara trebalo bi da odgovore na 36 poslaničkih, odnosno delegatskih pitanja.

  • Vijesti

  • 16. Jun. 2021  16. Jun. 2021

  • 4

Prva posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će poslanici i delegati postavljati pitanja Vijeću ministara BiH, započela je danas u Sarajevu.

Jedno od pitanja postavio je delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda PSBiH Denis Bećirović (SDP), a tiče se usvajanja osnovnog ugovora između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, piše N1.

“Smatram da ne postoji ništa važnije u državi Bosni i Hercegovini od istinske i principijelne borbe za jednakost i ravnopravnost. Borba mora biti principijelna. Moram reći, sve dok ne bude tako, BiH će biti izolirani otok nepravde i samovolje. Na jednoj od zadnjih sjednica Doma naroda javno sam tražio ustavnu ravnopravnost za srpski i bosanski jezik, ćirilicu i srpski narod u pojedinim kantonima FBiH gdje vlada HDZ. Danas tražim ravnopravnost Islamske zajednice BiH sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Katoličkom crkvom. Islamska zajednica pokušava od 2009. godine do danas da sklopi sporazum, ali to evidentno pojedine političke snage blokiraju. To je diskriminacija i pravna nejednakost. Mi o tome moramo otvoreno progovoriti. Posljednji put tekst je u Predsjedništvu BiH ponuđen 2018. godine. Protiv takvog prijedloga glasali su Dragan Čović i Mladen Ivanić. Glasali su čak da to i ne bude tačka dnevnog reda”, naveo je Bećirović koji je pitanje postavio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Bećirović je kazao:

“Pogledajte šta radi Čovićev HDZ u BiH u vezi s izborom jednog člana Predsjedništva BiH, pola Evrope su digli na noge, a s druge strane, imate ovakvu očiglednu diskriminaciju. Nije ovo samo izoliran slučaj”, naveo je Bećirović.

Prema dnevnom redu, predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara trebalo bi da odgovore na 36 poslaničkih, odnosno delegatskih pitanja. Prva je to zajednička sjednica u ovom sazivu državnog Parlamenta, a pitanja se odnose na ispunjavanje 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije koje BiH treba ispuniti kako bi dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, zatim na nabavku vakcina i druge aktuelne teme.

Fotoreporter "Slobodne Bosne" bio je na licu mjesta, pogledajte u fotogaleriji šta je zabilježio.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...