ZVIZDIĆ O RADU VIJEĆA MINISTARA BiH: “Zabrinjavajuće je da od početka pandemije nije donijelo niti jednu mjeru ni uputilo u Parlament…”

"...takvu mjeru koja bi značila podizanje kvaliteta javnog zdravlja ili uspješniju borbu za oporavak ekonomije."

  • Politika

  • 16. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 2

U Sarajevu je danas održana posebna zajednička sjednica oba doma Parlamenta BiH.

Na sjednici je više puta kritiziran rad Vijeća ministara, a tim povodom za Hayat je govorio dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Na početku je kazao da su svi očekivali žustriju raspravu.

"Posebno se to odnosi imajući u vidu neke ranije izjave zastupnika koji su očito nezadovoljni radom Vijeća ministara, odnosno neproduktivnim odnosom Vijeća ministara prema inicijativama i zakonskim prijedlozima koji dolaze od zastupnika i u Predstavničkom domu i Domu naroda. Mislim da je dobro da je održana sjednica, imali smo priliku postaviti pitanja, razgovarati o nekim o najaktuelnijim temama koje u ovom trenutku opterećuju BiH i društvo u cjelini. Tu govorimo o pitanju migranta, borbe protiv pandemije koronavirusa i u segmentu javnog zdravstva i obnove ekonomije, ali naravno i realizaciji prioriteta koji BiH trebaju brže da vode ka EU integracijama", kazao je Zvizdić.

Osvrnuo se i na eventualnu ostavku Vijeća ministara zbog lošeg rada

"Vijeće ministara mora početi mnogo aktivnije i efikasnije raditi svoj posao. Veliki broj inicijativa koje dolaze od zastupnika, jer sam konkretno ja pokrenuo skoro 20-ak inicijativa i predložio 10-ak zakona, ali nažalost Vijeće ministara ne realizira one programske akte koje je samo usvojilo. Mora se raditi mnogo brže i efikasnije, jer aktuelna situacija u BiH i regionu i međunarodnom nivou to zahtijeva od BiH. Ako ne uspijemo neke ključne prioritete, onda ne možemo očekivati kandidatski status, jer u ovom trenutku sve ovisi od principa Vijeća ministara da na jedan ozbiljan i odgovoran način šalje zakonska rješenja u proceduru kojim će povećati kredibilitet BiH na putu ka EU integracijama.

Također neosporna je činjenica i zabrinjavajuća za mene da Vijeće ministara od početka pandemije praktično nije donijelo niti jednu mjeru niti je uputilo u Parlament takvu mjeru koja bi značila podizanje kvalitete javnog zdravlja ili uspješniju borbu za oporavak ekonomije",  kaže između ostalog Zvizdić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...