OVO NIJE OČEKIVAO: Šta je sve Biden nakon historijskog sastanka poklonio Putinu?

Državni lideri održali su nakon susreta odvojene konferencije za medije. To je prvo učinio Putin te je tom prilikom izjavio da se ne slažu oko brojnih pitanja, ali da nije bilo neprijateljstva. Malo kasnije je Biden naglasio da ne radi protiv Rusije niti bilo koga drugog, već za američki narod.

  • Šareni svijet

  • 17. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden jučer je poklonio avijatičarske sunčane naočare i kristalnu skulpturu američkog bizona ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. To se desilo tokom njihovog prvog susreta od kada je Biden izabran za predsjednika.

Naočare je napravila američka kompanija "Randolph", a koriste ih američki i vojnici NATO-a. Ovo nije jedini poklon koji je Putin dobio od Bidena.

Darovao mu je i kristalnu skulpturu američkog bizona, koji je jedan od nacionalnih simbola Sjedinjenih Američkih Država. Skulpturu je napravila kompanija "Steuben Glass" iz New Yorka.

CNN je ocijenio da je darovanje naočara vrlo simboličan čin koji se desio neposredno nakon samita NATO-a u Bruxellesu. Biden je na samitu poručio da je SAD ponovo posvećen ovom vojnom savezu te je pozvao saveznike da se bolje suprotstave Rusiji i Kini.

Kompanija "Randolph" je 1978. počela proizvoditi naočare HGU-4/P Aviator za američke vojnike. Dizajnirane su i namijenjene za pilote borbenih aviona.

Navedena skulptura predstavlja snagu, jedinstvo i izdržljivost, saopštili su iz Bijele kuće. Pod zaštitom države je od 2016., kada je bivši predsjednik SAD-a Barack Obama potpisao zakon kojim je to omogućeno, prenosi CNN.

Postolje skulpture izrađeno je od trešnjinog drveta, a na njemu je metalna ploča s natpisom koji je posvećen današnjem višesatnom susretu Bidena i Putina u ženevskoj vili "La Grange".

Nakon susreta, državni lideri održali su odvojene konferencije za medije. To je prvo učinio Putin te je tom prilikom izjavio da se ne slažu oko brojnih pitanja, ali da nije bilo neprijateljstva. Malo kasnije je Biden naglasio da ne radi protiv Rusije niti bilo koga drugog, već za američki narod.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...