ŠTA SE DOGAĐA U SJEVERNOJ KOREJI: Kim rekao da se država mora pripremiti i za dijalog i za sukob sa...

Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje u zastoju su nakon neuspjeha drugog sastanka na vrhu na kojem su 2019. u Hanoju sudjelovali Donald Trump i Kim Jong-un.

  • Svijet

  • 18. Jun. 2021  18. Jun. 2021

  • 0

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un ocijeno je da se njegova zemlja mora pripremiti "i za dijalog i za sukob" sa Sjedinjenim Državama pod predsjedavanjem Joea Bidena, izvijestila je u petak službena agencija KCNA.

Kim je u govoru o strategiji prema Washingtonu povodom plenarne sjednice glavnog odbora stranke “istaknuo da se zemlja mora pripremiti i za dijalog i za sukob, napose mora biti potpuno pripravna za sukob”, navodi KCNA.

Sjevernokorejski vođa “pozvao je da se oštro i brzo odgovori na prilike koje se brzo mijenjaju te da se napori usredotoče na stabilno preuzimanje kontrole nad situacijom na Korejskom poluotoku”, dodaje službena agencija.

Američki predsjednik Joe Biden, čiju “neprijateljsku politiku” kritizira Pjongjang, ne isključuje mogućnost da se jednom sastane s Kim Jong-unom, ali ističe da to neće učiniti bez njegovih jasnih obećanja.

U maju je kritizirao odluku svog prethodnika Donalda Trumpa, koji se dvaput sastao sa “predsjednikom Kimom”, u Singapuru i u Hanoju, bez konkretnih rezultata. “Neću mu ponuditi međunarodno priznanje” bez ikakvih obaveza s njegove strane, istaknuo je.

Tom prilikom je, nakon razgovora u Bijeloj kući s južnokorejskim kolegom Moon Jae-inom, rekao da se “ne zavarava” da će biti lako uvjeriti Sjevernu Koreju da se odrekne svog nuklearnog arsenala.

“Ne zavaravamo se da će biti lako, nemamo baš nikakvih iluzija o tome. Posljednje četiri administracije nisu ostvarile cilj. To je nevjerovatno teška zadaća”, rekao je novinarima objavivši informaciju o tome da je iskusnog diplomatu Sung Kima imenovao za posebnog izaslanika za Pjongjang.

Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje u zastoju su nakon neuspjeha drugog sastanka na vrhu na kojemu su 2019. u Hanoju sudjelovali Donald Trump i Kim Jong-un. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...