TAKO TO RADE SNSD-ovi KADROVI: Ministarstvo finansija RS-a kažnjeno zbog kladionica!

Konkurencijsko vijeće BiH kaznilo je sa 15.000 maraka Ministarstvo finansija Republike Srpske, jer je sprečavalo i narušavalo konkurenciju kod izrade i vođenja računarskog sistema (RAS) u koji su uvezane kladionice i kockarnice u RS-u, saznaje "Capital".

  • Hronika

  • 18. Jun. 2021  18. Jun. 2021

  • 0

U Vijeću su ocijenili da je Ministarstvo postavljanjem kriterija prema kojima se na javni konkurs za izradu RAS-a mogu prijaviti samo firme sa sjedištem u Republici Srpskoj, ograničilo tržište i onemogućilo ostalima koji se bave istim poslovima, a imaju sjedište u Federaciji ili inostranstvu, da se prijave na konkurs.

Stava su i da je Ministarstvo finansija ograničilo tehnički razvoj na tržištu kada je propisalo da će izabrana firma vršiti poslove održavanja na period od 10 godina te da je to predug period.

Ocjenjuju da troškovi izrade softvera koje je prikazalo Ministarstvo finansija, nisu mjerodavni, jer Ministarstvo ove iznose nije opravdalo konkretnim dokazima nego se radi o njihovoj internoj procjeni.

"Utvrđuje se da Ministarstvo finansija Republike Srpske sprečava, ograničava i narušava konkurenciju. Osporene odredbe Pravilnika o tehničkim karakteristikama računarskog sistema su ništavne“, navodi se u rješenju Konkurencijskog vijeća BiH.

Da se Pravilnikom ograničava konkurencija, "Capital" je pisao u maju prošle godine u tekstu “Kockanje u Srpskoj kontrolisaće neke od omiljenih IT kompanija“. 

Podsjećamo, Pravilnik koji reguliše vođenje i rad ovog računarskog sistema nedavno je oboren na Ustavnom sudu Republike Srpske.

U presudi se navodi kako je ministrica Zora Vidović prekoračila svoja zakonska ovlaštenja i, suprotno Ustavu Republike Srpske, obavezala priređivače igara na sreću u Republici Srpskoj da plaćaju troškove održavanja računarskog sistema u koji su uvezani.

Naknade koje je Ministarstvo uvelo kladioničarima su ogromne. Za priključenje na server za internet-igre ili za elektronske igre plaća se jednokratna naknada od po 5.000 maraka.

Da se kladionica uključi u sistem, plaća se 300 maraka jednokratno, zatim 50 maraka za svaki aparat te pola marke po svakom igraču.

Pored toga, priređivači su u obavezi da mjesečno plaćaju naknadu od 100 maraka po uplatno-isplatnom mjestu i po 40 maraka za svaki aparat. Po svakom aktivnom igraču u internet-igrama, dužni su da plaćaju jednu marku.

(Capital)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...