MINISTRICA ZORA VIDOVIĆ NAJAVILA NOVE REZOVE: „Uštede smo planirali kroz investicije. Iz budžeta nećemo ulaziti u…“

-Pridržavamo se tog programa, te bi budžet Republike Srpske u naredne godine trebao da bude u suficitu, kao što je bio prije koronavirusa, zaključila je Vidović.

  • Ekonomija

  • 15. Dec. 2023  

  • 1

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je ATV da će penzije u narednoj godini biti veće za devet posto, te da značajan dio novca iz budžeta ide i na plate zaposlenih.

- Najviše novca ide na penzije prije svega. Za penzije preko milijardu i 700 miliona, negdje 11 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Mada će penzije biti veće za devet odsto. Povećan je broj penzionera, tako da je procenat povećanja veći. Značajan dio, naravno ide i na plate zaposlenih, negdje oko milijardu i 100 miliona maraka. to je negdje oko pet odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Kada su u pitanju plate, korigovane su samo za prosvjetne radnike, te sudije i tužioce jer oni imaju isplatu plata po posebnom zakonu. Takođe, nije zanemariva činjenica da smo izdvojili značajno više sredstava za boračke kategorije, a to je 130 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Ta sredstava su otišla za povećanje boračkog dodatka i korigovanje invalidnina, izjavila je Zora Vidović.

- Iz budžeta, mi imamo nekih 162 miliona KM u investicijama. Od toga je 68 miliona u zdravstvu. Bolnica Trebinje, najveća je investicija trenutno. Tu imamo i završetak bolnice u Doboju, Foči i Gradišci. Investicije u zdravstvu su svake godine sve veće i veće. Imamo takođe i ulaganje u UKC Republike Srpske, gradi se Onkologija. To su sve sredstva iz budžeta. Imamo naravno i investicije koje su u toku i nastavljaju se. Po meni je takođe jako važna investicija kada je u pitanju fiskalizacija. Ove godine smo izdvojili 27 miliona i još iduće godine da izdvojimo oko 12 miliona maraka, a što će nam donijeti efekte po pitanju prihoda, kaže Vidović.

- Uštede smo planirali kroz investicije.  Iz budžeta nećemo ulaziti u investicije koje nemaju efekat, na zgrade i slično. Išli smo u zdravstvo i prema informacionim tehnologijama koje zaista mogu da donesu efekat i smanjenje troškove. Imali smo dosta ušteda na materijalnim troškovima to smo smanjili koliko god je bilo moguće. Mi imamo Program konsolidacije budžeta koji je usvojen u Narodnoj skupštini. Pridržavamo se tog programa, te bi budžet Republike Srpske u naredne godine trebao da bude u suficitu, kao što je bio prije koronavirusa, zaključila je Vidović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...