"SB" PATROLA: Vijećnica u Sarajevu večeras osvijetljena u čast Davorina Popovića (FOTO)

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače, a sahranjen dva dana poslije, 20. juna, u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare.

  • Estrada

  • 18. Jun. 2021  19. Jun. 2021

  • 0

Sarajevska Vijećnica večeras je osvijetljena u čast Davorina Popovića, povodom 20. godišnjice od smrti legendarnog pjevača, a sve je organizirala gradska administracija.

Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a Indexima pristupa krajem 1964. godine. Kao vokalni solist, ali opet uz potporu matične grupe, objavio je tri albuma: "Svaka je ljubav ista" (1975.), "S tobom dijelim sve" (1984.) i album istog naziva ali s drugim pjesmama 1995. godine.

Pjevao je pjesmu "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" i zauzeo 19. mjesto. U 80-tim godinama veoma često je nastupao s Mostarskim kišama, dječjom vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić.

Kao član Indexa, piše Klix dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima. Iako su Indexi postojali skoro četiri desetljeća, izdali su samo dva službena albuma: "Modra rijeka" (1978.) i "Kameni cvjetovi" (1999.). Popović je izdao i solo albume "Svaka je ljubav ista (osim one prave)" (1975.) i "S tobom dijelim sve" (1984.) na kojima je sarađivao s kolegama iz benda. Ipak, snimljeno je znatno više kompilacija pomenutih ostvarenja.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače, a sahranjen dva dana poslije, 20. juna, na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...