MILORAD DODIK BEZ STIDA I SRAMA: Pogledajte kako je nekad govorio o Srebrenici, a danas Crnogorce napada…(VIDEO)

"Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica", kazao je u novembru 2007. godine gostujući na jednoj bosansko-hercegovačkoj televiziji, Milorad Dodik, tada predsjednik Vlade Republike Srpske.

  • Društvo

  • 19. Jun. 2021  19. Jun. 2021

  • 0

Skupština Crne Gore usvojila je pre dva dana Rezoluciju o Srebrenici, što je u Crnoj Gori, ali i regionu izazvalo burne reakcije visokih zvaničnika, prenose Vijesti.me.

Dodik, koji je svoj stav promenio u odnosu na 2007. godinu, u izjavi za Radio Televiziju Republike Srpske je kazao da odluku crnogorske Skupštine doživljava kao neprijateljski čin, te da mu je neshvatljivo da se izglasa rezolucija koja još uvijek nije prošla u Bosni i Hercegovini.

- Ako Parlamentarna skupština BiH nije donijela sličan dokument, onda se postavlja pitanje zašto je to uradila Crna Gora, i postavlja se pitanje da li je to akt miješanja u unutrašnje stvari. Ako politika BiH nije mogla da dođe do konsenzusa o tom pitanju, kako je moguće da oni imaju pravo o tome da pričaju. Da li je to pranje njihove savjesti - naglasio je Dodik.

Skupština Crne Gore, kako je ocjenio, ništa nije dokazala oko Srebrenice, ali je "dokazala da je u kontinuitetu protiv Srba i antisrpska".

- Doživljavam to apsolutno kao neprijateljski čin i ja ću znati da se odnosim prema njima i prema njihovom stavu o tome, kao i prema toj Crnoj Gori koju ta većina čini - istakao je Dodik.

Tačkom 3 Rezolucije osuđuje se "pokušaj pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački".

Međutim, ovako burne reakcije sada predsjedavajućeg Predsedništvom BiH izostale su 2010. godine, kada je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

 

 

Dodik je tada za "Vreme" kazao da izglasavanje jedne takve rezolucije nije nimalo bezazlena stvar i da je za Republiku Srpsku krajnje neprihvatljivo da Srebrenica bude mjesto na kome je jedino bilo stradanja u cijeloj Bosni, te da tako nešto neće prihvatiti u Parlamentu BiH.

- Nesumnjivo je da postoji koncept da se mi iz Republike Srpske izolujemo, odnosno da se prikažemo kao neki avanturisti ili ekstremisti, a da Srbija navodno bude ta koja će davati odgovore na neka važna pitanja - rekao je.

Nakon izglasavanja Deklaracije Dodik je za Večernje novosti kazao da ista ne obavezuje institucije i organe Republike Srpske, da je njeno usvajanje "nepotrebno i ne doprinosi rešavanju nesuglasica oko događaja iz neposredne prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije", prenosi Danas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...