DODIK OTKRIO DVIJE VAŽNE STVARI IZ TURSKE: “Htjeli su napraviti slučaj, a na Samitu sam rekao..."

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je tokom sastanaka koje je imao u Turskoj ponovo ukazao da u BiH nema saglasnosti za put u NATO.

  • Politika

  • 19. Jun. 2021  19. Jun. 2021

  • 2

Dodik je rekao da je to napomenuo i na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), na kome je pružena podrška evropskoj perspektivi regiona i potvrđeno opredjeljenje učesnica SEECP-a za saradnju sa NATO.

– To je bio skup koji obuhvata sve zemlje Balkana i mislim da je konferencija bila uspješna. Tamo je bilo važno da budemo i da prenesemo neka naša iskustva. Rekao sam tamo da dvije važne stvari, iako su neki ovdje u BiH i Republici Srpskoj htjeli da od toga naprave slučaj. Rekao sam da BiH nema saglasnost za put u NATO – rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim riječima, od svih zemalja na tom samitu, samo Srbija, BiH i Moldavija nisu u NATO, te nemaju namjeru za integracijama u taj vojni savez, piše Srna. 

– Rekao sam na Samitu i da je BiH dugo pod protektoratom, što onemogućava evrointegracije – rekao je Dodik i dodao da na tom planu zemlje kao što su Francuska i Holandija konkretnim potezima sprečavaju proširenje EU.

Dodik je ponovio da je sastanak sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom posvetio ekonomskim temama u RS-u i Federaciji BiH i podršci u kojoj bi turske banke integralno podržale putno povezivanje Beograda i Sarajeva.

– Mislim da se taj projekat odvija uspješno, te da ga je podržala Srbija, a RS sve radi da se on nesmetano sprovede – rekao je Dodik.

On je naveo da su u borbi sa pandemijom virusa korona veliki gledali sebe, te da su male zemlje ostale nezaštićene.

– Moraće se globalno pokrenuti inicijativa da se znaju pravila za eventualno slične pojave u vezi sa pandemijom koja je nanijela ozbiljne probleme i zaustavila mnoge važne stvari – istakao je Dodik.

On je rekao da djeluje da je svijet na kraju pandemije, ali da to niko ne može garantovati, jer i dalje postoje žarišta virusa u nekim zemljama.

– Moramo i dalje da se pazimo i ne mislimo da je sve gotovo, te održimo disciplinu – rekao je Dodik.

“Nismo spremni da budemo dio farse”

Milorad Dodik izjavio je danas da je ta stranka zainteresovana za pregovore u vezi sa Izbornim zakonom BiH, ali ne i da podrži bilo kakvu reformu u tom pogledu.

– Nismo spremni da budemo dio bilo kakve farse koje se tu pravi – rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

On je dodao da je jako bitno pitanje da li ima političkog dogovora na tom planu, te da priča o problemu “Sejdić-Finci” traje jako dugo.

Dodik je istakao da je važno pitanje na tom planu izbor članova Predsjedništva u FBiH.

– Logično je bilo da se tamo Bošnjaci i Hrvati dogovore kako će to riješiti i da se mi u Republici Srpskoj ne bavimo time. Nas interesuje Dom naroda Parlamenta FBiH u smjeru da se tamo biraju istinski predstavnici Srba i pomognu u životu svojih lokalnih zajednica” – rekao je Dodik.

On je ocijenio da nije optimista da će stvari u FBiH u vezi sa Izbornim zakonom biti riješene, uprkos određenim pokušajima stranaca.

– Kako god, RS nikad u vezi s tim neće pristati da ide u simboličke promjene vezane za neka tehnička pitanja. Ako nema cjelovite reforme izbornog zakonodavstva, onda ne vidim razloga da nekim popravkama ugrozimo čitav sistem – naglasio je Dodik.

On je dodao da izborni sistem mora biti vlasništvo političkih faktora u BiH, a nikakvih stranaca.

– Imamo dovoljno pameti ovdje da doprinesemo izbornoj reformi i stvorimo uslove za fer izbore – rekao je Dodik.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...