POTEZ KOJI JE RAZBJESNIO VELŠANE: "Selektor reprezentacije Italije nas je ponizio..."

Roberto Mancini je na samom kraju utakmice protiv Velsa, koju je Italija dobila sa 1:0 te tako sa savršenim učinkom završila grupu na Euru, izveo neobičan potez, piše "Index".

  • Sport

  • 21. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 0

Standardnog golmana Gianluigija Donnarummu (22) zamijenio je 12 godina starijim Salvatoreom Siriguom.

Ova izmjena naljutila je navijače Velsa, koji su zviždali Manciniju, jer smatraju da je italijanski selektor ovako ponizio njihovu reprezentaciju.

Zamjene golmana, k tome u posljednjim minutama, rade se samo kada se golman povrijedi ili ako je u pitanju kraj eliminacijske utakmice, a čuvar mreže koji ulazi je specijalist za penale koji slijede.

Na utakmici između Velsa i Italije nije ispunjen nijedan od navedenih uslova pa su Velšani i nakon utakmice ogorčeno na društvenim mrežama tvrdili da je Mancini ovaj performans izveo samo kako bi pokazao koliko je Italija superiorna.

- Bilo je očito da će nas u za njih nebitnoj utakmici pobijediti, i to s rezervnom ekipom, te nam tako zakomplikovati prolazak grupe, ali to im nije bilo dovoljno nego su nas još morali i ovako poniziti - tvrde Velšani.

Međutim, njihove kritike nemaju nikakvog smisla. Mancini nije kasnu zamjenu golmana izveo kako bi ponizio Velšane nego kako bi ispravio veliku nepravdu prema sebi samome i ono za čim najviše žali u bogatoj karijeri.

Mancini je osjetio da je ovo opet ''Italija '90.''

Naime, kao i ove godine, Italija je i 1990. bila u euforiji, jer je njena sjajna reprezentacija grupu velikog takmičenja čiji je domaćin završila sa tri pobjede i išla prema naslovu. Međutim, na SP-u je jedan italijanski fudbaler bio jako tužan dok je nacija bila u euforiji.

Roberto Mancini, jedna od najvećih zvijezda italijanskog i evropskog fudbala i u naponu snage (26), u sedam utakmica SP-a na kojem je Italija osvojila bronzu, nije dobio ni minute. Selektor Azeglio Vicini u napadu mu je pretpostavio čak četiri igrača. Ispred njega su bili Gianluca Vialli, Salvatore Schillaci, Roberto Baggio i Andrea Carnevale.

Mancini je više puta tokom igračke i trenerske karijere naglasio da mu je to nešto za čim najviše žali u životu. 

Zato je na utakmici na kojoj su priliku dobili gotovo svi igrači koji nisu u prvoj ekipi, dao priliku i rezervnom golmanu da barem na nekoliko minuta na terenu osjeti euforiju koja je preplavila Italiju na velikom takmičenju čiji je domaćin.

Osim toga, 34-godišnjem Siriguu ovo je posljednja prilika da zaigra za Italiju na nekom od prvenstava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...