DOKTOR PREDRAG ĐURIĆ POJASNIO: Evo kada će biti kraj epidemije...

Doktor Predrag Đurić kaže da je za kraj epidemije koronavirusa potrebno da prođu četiri sedmice bez novih slučajeva zaraze. On ističe da je cifra od 50 odsto vakcinisanih u Srbiji za kraj epidemije arbitaran stav.

  • Zdravlje

  • 21. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 3

Doktor Predrag Đurić kaže da je nemoguće davati prognoze o epidemiološkoj situaciji najesen i da je pandemija dinamičan proces.

Doktor Predrag Đurić kaže da je za kraj epidemije koronavirusa potrebno da prođu četiri sedmice bez novih slučajeva zaraze. On ističe da je cifra od 50 odsto vakcinisanih u Srbiji za kraj epidemije arbitaran stav.

"Mi imamo stotinjak slučajeva i to nije mali broj", kaže doktor Đurić za Novu S.

Na pitanje koliko je Srbija daleko od pobjede nad koronom i da li je preuranjeno popuštanje mjera, dr. Đurić kaže da je na nacionalnom nivou teško prognozirati koliko smo daleko od kraja epidemije i da ne možemo da predviđamo ponašanje virusa u predstojećim sedmicama.

Govoreći o popuštanju mjera, Predrag Đurić navodi da one moraju da se postepeno popuste i da, ako nema pogoršanja, onda se može nastaviti sa popuštanjem, odnosno da to treba da bude, kako navodi, gradualni proces.

Đurić: Pandemija je dinamičan proces

"Nije svrsihshodno određivati datume kada će epidemija da mine ili oslabi. Pandemija je dinamičan proces", poručuje srpski ljekar.

On podsjeća da se neke zemlje koje su proglasile pobjedu, kao što je Čile, sada suočavaju sa pogoršanjem situacije i dodaje da se tim određivanjem datuma ne šalje svrsishodna poruka.

Upitan o najavi novog talasa koronavirusa tokom jeseni, dr. Đurić kaže da je nemoguće davati bilo kakve prognoze, jer se one daju na osnovu pretpostavki, kao i da ne znamo da li će oslabiti imunitet ili se pojaviti neka varijanta virusa.

"Svrsishodnije je ponašati se kao da postoji rizik za pogoršanje situacije i da postoje mehnizmi koji će biti brzo uvedeni ako se situacija pogoršava i to može da se vidi samo onda kada postoje dobri mehanizmi prikupljanja podataka, i to relativno izostaje“, poručuje Đurić, piše N1.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...