ČLANICE EU ŽESTOKO OSUĐUJU MAĐARSKU: Zbog diskriminacije...

Mađarski parlament izglasao je nedavno amandmane na više zakona kojima se osobama mlađim od 18 godina zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti”.

  • Svijet

  • 22. Jun. 2021  23. Jun. 2021

  • 0

Gotovo polovica država članica EU-a osudila je u utorak Mađarsku zbog zakona kojim se diskriminiraju pripadnici LGBTIQ zajednice i pozvalo EK da iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog zakonodavstva.

“Izražavamo veliku zabrinutost zbog usvajanja amandmana na više zakona u mađarskom parlamentu kojima se diskriminira pripadnike LGBTIQ zajednice i krše prava na slobodu izražavanja pod izlikom zaštite djece”, kaže se u zajedničkoj izjavi koju potpisuje 13 država članica. To su Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švedska i Latvija.

Zajedničku deklaraciju potpisali su na inicijativu Belgije ministri vanjskih ili europskih poslova država članica EU-a koji su se okupili na sastanku u Luxembourgu. Jedna od tačaka dnevnog reda je i rasprava o okviru članka 7 o vladavini prava u Mađarskoj i Poljskoj.

“Tražimo od Europske komisije kao čuvara europskih ugovora da iskoristi sve instrumente koje ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog prava, uključujući i slanje ovog pitanja na Sud EU-a”, kaže se u zajedničkoj izjavi 13 država članica.

Mađarski parlament je nedavno izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” osobama mlađim od 18 godina.

“To predstavlja flagrantni oblik diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja i stoga zaslužuje da bude osuđeno. Uključivost, ljudsko dostojanstvo i jednakost temeljne su vrijednosti Europske unije i ta se načela ne mogu dovoditi u pitanje”, kaže se u izjavi 13 država članica.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u utorak ujutro dolazeći na sastanak da ti zakoni nisu upereni ni protiv koga i da im je jedina svrha zaštita djece od pedofilije.

“Zakon štiti djecu na način da osigurava isključivo pravo roditelja da educiraju svoju djecu u pogledu seksualne orijentacije i zakon ne govori ništa o seksualnoj orijentaciji odraslih”, rekao je Szijjarto, dodajući da kritike dolaze zbog krive interpretacije zakona.

"Zakon treba najprije pročitati pa onda kritizirati”, rekao je, prenosi Jutarnji.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...