DENIS ZVIZDIĆ PORUČIO: "Obaveze na evropskom putu su jasne"

Zvizdić smatra kao pojedini europarlamentarci potpuno pogrešno tretiraju BiH kao puki zbir tri naroda.

  • Mini market

  • 24. Jun. 2021  24. Jun. 2021

  • 1

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da se BiH treba orijentisati prema porukama evropskih dužnosnika koji vide BiH kao modernu, jedinstvenu i suverenu državu.

Isto tako, smatra Zvizdić, pojedini europarlamentarci potpuno pogrešno tretiraju BiH kao puki zbir tri naroda.

Ističe da je Oliver Varhelyi, evropski komesar za susjedstvo i proširenje, tokom obraćanja pred Evropskim parlamentom u sklopu debate o "Izvještaju o napretku BiH za period 2019 - 2020.", poslao izuzetno važnu poruku.

Zvizdić prenosi stav Varhelyija da je Evropska komisija spremna da BiH pruži status kandidata, pod uslovom da ispuni 14 ključnih prioriteta, a koji uključuju pokretanje rasprave o ustavnoj reformi i posebno izbornim reformama, odnosno prilagođavanje Ustava presudama Evropskog suda za ljudska prava.

"Paket reformi kojim bi bile stvorene pretpostavke da BiH dobije kandidatski status, podrazumijeva i izmjenu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, kao i zakone koji se odnose na sukob interesa i javne nabavke", ističe Zvizdić te dodaje da su obaveze na evropskom putu jasne i da ne postoji nijedan razlog da Vijeće ministara BiH i PSBiH ne usvoje spomenuti paket reformi da bi omogućili BiH da do kraja 2021. dobije kandidatski status.

"To je obaveza svih koji učestvuju u procesu EU integracija, a posebno izabranih i imenovanih dužnosnika prema građanima BiH koji su se u procentu od 75 posto izjasnili da podržavaju evropski put BiH", rekao je.

Na kraju, piše "Klix", Zvizdić zaključuje da je potrebno ukloniti političke i administrativne blokade, zaustaviti retoriku podjela i jezik mržnje i fokusirati se na sigurnu i prosperitetnu budućnost BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...