OČAJ U ČOVIĆEVIM REDOVIMA, PONOVO JE NA METI ŽELJKO KOMŠIĆ: "Bošnjački političari likuju zbog odbijanja amandmana hrvatskih eurozastupnika…"

Europski parlament u četvrtak je na plenarnom zasjedanju usvojio izvještaj o BiH. Zastupnici nisu prihvatili amandmane hrvatskih eurozastupnika o pravima konstitutivnih naroda, u čemu su ih podržale kolege iz Europske pučke stranke, no ne i članovi liberala, lijevih i grupacije zelenih, što nije bilo dovoljno da se nađu u izvještaju o napretku.

  • Mini market

  • 25. Jun. 2021  25. Jun. 2021

  • 0

“Odbacivanje amandmana parlamentaraca iz Hrvatske i europskih ultradesničarskih stranaka kojima se od BiH traži dodatno produbljivanje diskriminacije u izbornom procesu… jasna je poruka u kojem pravcu se buduće reforme Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH trebaju kretati'”, navela je vodeća bošnjačka stranka SDA.

Vodeća bošnjačka stranka zauzima se u pregovorima s vodećom strankom hrvatskog predznaka HDZ BiH za provedbe presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu, kojima se zahtijeva da predstavnici manjina imaju prava biti birani na najvažnije pozicije u državi. Zbog toga insistiraju da se u BiH realiziraju tek prava građana, nasuprot Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu te presudama Ustavnog suda BiH kojima se insistira na tome da predstavnici brojnijih naroda ne preglasavaju manje brojne te da se osigura legitimno političko predstavljanje, piše HMS, neslužbeno glasilo Čovićevog HDZ-a.

U tri navrata bošnjačkim glasovima je za člana Predsjedništva BiH izabran član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a u dva navrata bošnjačke stranke su izbacile iz vlasti hrvatske stranke za koje je glasao najveći broj Hrvata.

Čovićev HMS ponovo je Željka Komšića nazvao drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, prenijevši njegovu izjavu nakon glasanja u Bruxellesu.

"To je bilo i očekivano s obzirom na činjenicu da to navodno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema nikakvo uporište u presudama Europskog suda za ljudska prava. To je poruka koju Zagreb treba dobro primiti k znanju, jer sada je jasno da etnički koncept koji forsiraju u Bosni i Hercegovini, nije prihvatljiv za EU“, istaknuo je Komšić, koga Čovićev portal naziva još i "uzurpatorom".

"Nakon odbijanja NATO-a na proteklom samitu da uvrsti slične formulacije u svoju deklaraciju, ovo je druga po redu važna poruka nakon koje bi se službeni Zagreb trebao dobro zamisliti i početi mijenjati politiku prema Bosni i Hercegovini. Svaki pokušaj Zagreba da nameće rješenja Bosni i Hercegovini završit će neuspjehom i nepotrebnim srozavanjem ugleda Republike Hrvatske“, rekao je Džaferović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...