KOMŠIĆEV KONAČNI UDARAC ČOVIĆU: Ništa od promjena Izbornog zakona, pogledajte kakav rasplet najavljuje član Predsjedništva BiH (VIDEO)

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u razgovoru za O kanal govorio je, između ostalog, o pitanju izmjena Izbornog zakona i ulaska BiH u NATO savez.

  • Politika

  • 07. Apr. 2021  07. Apr. 2021

  • 17

Na pitanje misli li da će SDA, HDZ i SNSD pronaći zajednički jezik oko izmjena Izbornog zakon i ograničenih ustavnih reformi, Komšić kaže:

- Ne vjerujem. Ne vjerujem da će se desiti niti jedno niti drugo. Ne postoji ni minimum koncenzusa, saglasnosti oko toga kojim putem ići u izmjenama Izbornog zakona i pogotovo eventualnim izmjenama Ustava. Mada u tom pismu se govori, zapravo, o manjim izmjenama Ustava u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, jer ova presuda "Ljubić", ona je svakako već implementirana.

Mislim da će otpori doći prije svega od HDZ-a i SNSD-a. SDA, bar na nivou izjava, pokazuje spremnost da se ti važni akti, poput izmjena Izbornog zakona, Ustava, mijenjaju s nekim standardima koji su nam stavljeni kao obavezna stvar.

Dakle, da se usaglašava ta praksa sa praksom prije svega poštivanja osnovnih ljudskih prava. Kažem, SDA to na nivou izjava pokazuje. S druge strane, kad govorimo o politikama iz RS-a - namjerno ne kažem samo Dodika nego politikama iz RS-a, tu postoji gotovo jedinstven stav da nema nikakvih izmjena niti Izbornog zakona niti Ustava na način kako to traži, naprimjer, Evropski sud za ljudska prava, kako se to traži u Mišljenju Evropske komisije, onih 14 prioriteta, pa vjerovatno, pretpostavljam, što bi tražila i američka administracija, odnosno na normalan način, jer oni u svemu tome vide opasnost po RS i preuzimanje nadležnosti.

S druge strane, politika koju zastupa HNS - HDZ i Dragan Čović lično, također ne želi da ide u pravcu ovom, o kojem smo govorili, zaštite osnovnih ljudskih prava i unaprjeđenja cijelog sistema koji će biti baziran na tome, nego žele da realizuju ono što nisu uspjeli u ratu, a to je da uokvire, spoje etničko i teritorijalno i da to bude osnov i za svaki ciklus izbora i da to bude ustavni osnov za funkcionisanje BiH. Dakle, smatram da sudaraju se sa svim onim što je logično i demokratski i sa svim onim što treba BiH.

Pogledajte integralni razgovor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...